120 de milioane de euro pentru apicultorii europeni

Comisia Europeană va aloca 120 de milioane de euro sectorului apicol din Uniunea Europeană (UE), în următorii trei ani. Sprijinul acordat de UE, dublat de contribuțiile statelor membre, se va aplica programelor naționale de apicultură începând de la 1 august a.c. și se vor derula până la 31 iulie 2022, anunță Comisia Europeană. Aceste programe sunt elaborate la nivel național în cooperare cu sectorul apicol local, iar sprijinul este acordat pentru începerea unei afaceri apicole, pentru susținerea cercetării în domeniu și a măsurilor de îmbunătățire a calității mierii, în vederea unei mai bune valorificări pe piață.

Anul trecut, în UE au fost înregistrați peste 600.000 de apicultori, în toate statele membre, cu peste 17,5 milioane de stupi, iar producția totală la nivelul Uniunii a fost de aproximativ 250.000 de tone de miere. UE este al doilea mare producător de miere din lume, după China, informează Comisia Europeană.

Ministrul român al agriculturii, Petre Daea, declara, recent, că România ocupă locul al doilea în UE, după Spania, din punctul de vedere al numărului familiilor de albine și primul loc la producția de miere. Germania și Ungaria sunt, de asemenea, printre cei mai mari producători de miere din Uniunea Europeană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram