2 miliarde de euro, deficit comercial în schimburile internaționale agroalimentare

În comerțul internațional cu alimente și animale vii România a înregistrat un deficit de aproape 2 miliarde de euro în anul 2019. Exporturile au totalizat 4,77 de miliarde de euro, iar importurile 6,76 miliarde euro.

În relațiile comerciale cu țările membre ale Uniunii Europene, exporturile României de alimente și animale vii au scăzut anul trecut cu 2%, până la aproximativ 2,5 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu 12%, ajungând la 5,9 miliarde euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, deficitul rezultat din schimburile comerciale cu statele membre UE a ajuns la 3,4 miliarde euro în 2019.

Valoarea exporturilor de produse agroalimentare realizate în afara spațiului Uniunii Europene a totalizat aproape 2,3 miliarde euro, iar importurile extra-UE s-au cifrat la 851 milioane euro.

În comerțul internațional cu băuturi și tutun, în anul 2019, România a înregistrat un excedent de 372 milioane euro, potrivit datelor INS, pe seama creșterii mai accentuate a exporturilor în relația cu statele membre UE (+37,7%), comparativ cu importurile (+7,9%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram