200 de milioane de euro anual, pentru investiții în infrastructura de irigații. Sesiunea de depunere a proiectelor continuă

Sesiunea de primire a proiectelor de investiții aferente submăsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” – componenta infrastructură de irigații, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este deschisă până la 31 august 2019, ora 16:00, în limita fondurilor disponibile, și are o alocare financiară anuală de 200 de milioane de euro, informează un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Plafonul de depunere a cererilor de finanțare este de 300 de milioane de euro.

Fondurile alocate nu sunt încă epuizate, precizează sursa citată, deși există un număr foarte mare de potențiali beneficiari interesați, comparativ cu sesiunile deschise anterior. Până în data de 25 iunie 2019, MADR informează că au fost depuse 301 proiecte, în valoare totală de 295.829.890 euro, și mai erau disponibile aproximativ 4,2 milioane euro.

Pragurile de calitate ale proiectelor diferă în fiecare lună, începând de la 70 de puncte în prima etapă lunară (28 ianuarie – 28 februarie 2019) și ajungând până la pragul minim de 20 de puncte în ultima etapă lunară (01 – 31 august 2019).

În această sesiune, s-a acordat finanțare de până la un milion de euro pentru fiecare proiect de investiții în sistemele de irigații. Fondurile sunt 100% nerambursabile și se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune, precum și racordarea acestora la utilități, inclusiv construcția şi modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat. Un element de noutate este faptul că echipamentele de irigat pot fi achiziționate în limita a 30% din valoarea eligibilă a proiectului – modalitatea de calcul fiind detaliată în Ghidul Solicitantului, se mai arată în comunicatul ministerului agriculturii.

Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), www.afir.info, până în data de 31 august 2019, ora 16:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției,www.afir.info., la secțiunea „Investiții PNDR” în pagina dedicată submăsurii 4.3., informează MADR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram