500 de milioane de lei pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in acest an

Proiect de rectificare bugetara: 500 mil. lei alocati pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale

Ministerul Finantelor Publice a publicat proiectul rectificarii bugetare, cheltuielile bugetului consolidat majorandu-se cu peste 3,95 milarde lei si mentine limita de 2,76% a deficitului bugetar consolidat, cat a fost stabilit initial, scrie 1asig.ro

Conform ministerului, se vor aloca 500 de milioane de lei pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in acest an.

Conform proiectului, Produsul intern brut (PIB) s-a majorat la 1.031 miliarde lei, fata de 1.022,5 miliarde lei cat s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an.

Totodata, coform proiectului se asigura suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentand accesoriile ramase la suma restituita (dobanzi).

Bugetele componente ale bugetului general consolidat care au inregistrat majorari ale veniturilor sunt: bugetul de stat 2,25 miliarde lei, bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale 3,71 miliarde lei, bugetul asigurarilor pentru somaj 834,3 milioane lei, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate 45,1 milioane lei, iar diminuari ale veniturilor s-au inregistrat la bugetul asigurarilor sociale de stat 1,44 miliarde lei si bugetul institutiilor/activitatilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii 415,6 milioane lei.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2019, se majoreaza pe sold cu suma de 2,25 miliarde lei.

De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitatile contului general al Trezoreriei Statului pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul Fondului de Dezvoltare si Investitii, se stabilesc in suma de 10 miliarde de lei.

Diminuarile au fost operate de la Ministerul Transporturilor (128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat (243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetarii si Inovarii (369,1 milioane lei), Ministerul Educatiei Nationale (1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (143,6 milioane lei).

La institutiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene precum si a lucrarilor de investitii. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash), conform Ministerului Finantelor.

Protectia prin asigurare

In acest an s-au inregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase care au condus la producerea unor importante pagube materiale in mai multe judete. In Romania, inundatiile reprezinta un risc crescut, anual sute de locuinte fiind afectate.

In tara noastra, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii, care acopera si daunele produse de furtuna, precum acoperisurile distruse.

In ciuda pericolelor naturale la care este expusa Romania, mai putin de 20% din locuinte sunt asigurate. La nivel national sunt active peste 1,7 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), numarul total al locuintelor fiind de aproximativ 9 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram