820 de milioane de oameni de pe glob suferă de foame

Raportul pe anul acesta prezentat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) arată că, în anul 2018, aproximativ 820 de milioane de persoane (aproape 11% din populația planetei) se află în situația de insecuritate alimentară gravă sau, mai exact, suferă de foame.

Sursa: FAO; Puteți mări imaginea dând click pe grafic

Anul acesta, cu ocazia conferinței de la Geneva (Elveția), în raportul său pe teme privind securitatea alimentară și nutriția pe glob, FAO a realizat, pentru prima dată, și o estimare a numărului de oameni de pe glob care se află în insecuritate alimentară moderată. Este vorba despre aproximativ 1,3 miliarde de oameni, adică 17% din populația planetei.

Sursa: FAO; Puteți mări imaginea dând click pe grafic

De câteva decenii, populația înfometată a globului a scăzut continuu. Este o realitate a societății moderne. Cu toate acestea, aproximativ 820 de milioane de oameni de pe întreg globul nu au suficientă hrană, ceea ce înseamnă că unul din nouă locuitori ai globului se află în această situație. Numărul populației aflată în insecuritate alimentară a rămas practic egal cu cel din anul 2017. În același timp, în multe regiuni și state o parte a populației suferă de obezitate sau este supraponderală.

FAO își propune să rezolve până în anul 2030 toate formele de malnutriție. Ceea ce este o imensă provocare. Specialiștii cred că prin politici publice corecte, prin voință politică și prin investiții adecvate, obiectivul niciun om să nu sufere de foame” se poate realiza.

Trei nivele de securitate alimentară definite de FAO

Sursa: FAO; Puteți mări imaginea dând click pe grafic

Raportul din acest an al FAO arată că fenomenul de foamete are mai multe fațete, putându-se vorbi de malnutriție sau subnutriție sau de un anumit nivel de insecuritate alimentară.

Astfel, organizația mondială a creat un indicator care definește gradul de securitate alimentară. Există trei nivele de securitate alimentară:

– acces la alimente de calitate și în cantitate suficientă;

– insecuritate alimentară moderată – se referă la populația care are incertitudini cu privire la obținerea hranei și la calitatea acesteia;

– insecuritatea alimentară severă – include persoanele care își procură cu greu hrana și care se pot afla în situația de a nu mânca o zi sau chiar mai multe.

Sursa: FAO; Puteți mări imaginea dând click pe grafic

Populația aflată în insecuritate alimentară este distribuită astfel: 354 de milioane de oameni în Asia (populație totală de 4,54 miliarde de persoane), în Africa sunt 277 de milioane de oameni (populație de 1,28 miliarde de locuitori), America de Nord și Europa au 11 milioane de oameni aflați în lipsă severă de securitate alimentară, din 1,1 miliarde de locuitori și America Latină are 55 de milioane de locuitori, dintr-o populație de 608 milioane de oameni.

Între malnutriție și obezitate

Sursa: FAO; Puteți mări imaginea dând click pe grafic

Malnutriția există în diverse forme. Spre exemplu, impactul acestui fenomen asupra mamelor sau copiilor duce la 45% din mortalitatea infantilă a copiilor cu vârste mai mici de cinci ani.

În același timp, obezitatea sau fenomenul supraponderal sunt vinovate de decesul a patru milioane de persoane pe întregul glob.

În concluzie, raportul de anul acesta atrage atenția asupra eforturilor care trebuie făcute pentru lupta cu fenomenul foametei, insecurității alimentare și malnutriției, sub diversele sale forme. Pentru ca acest lucru să devină realitate nu este suficientă creșterea economică, ci este nevoie de politici publice care să reducă inegalitatea de dezvoltare dintre regiuni sau chiar în interiorul aceleiași țări.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram