A fost lansată platforma Monitorul Preturilor. Aduce avantaje pentru consumatorii finali?
Monitorul Prețurilor, platforma lansată de Consiliului Concurenței
A fost lansată Platforma Monitorul Prețurilor care urmărește informarea consumatorilor cu privire la prețurile practicate de rețelele participante și nu reprezintă o modalitate de comercializare de produse și/sau servicii. Preţurile afişate pe acest site sunt publice şi actuale, valabile la data raportării pe platforma Monitorul Preţurilor.
Prețurile au un caracter pur informativ, nu reprezintă oferte de vânzare și nu creează nici un fel de obligații din partea Consiliului Concurenței și/sau a rețelelor participante la proiectul Monitorul Prețurilor. Prețurile afișate la punctul de vânzare pot diferi de cele afișate pe acest site, prețurile valabile fiind întotdeauna cele afișate la punctul de vânzare. Consiliul Concurenței și participanții la proiectul Monitorul Prețurilor nu pot fi ținuți responsabili de nicio daună sau prejudiciu cauzat sau având vreo legătură cu informațiile prezentate. Preţurile includ TVA.
Oferta de produse este valabilă în limita stocului existent, iar preţul afişat poate suferi modificări ca urmare a strategiei comerciale a magazinului. Pentru anumite produse puteţi beneficia de reduceri marcate corespunzător la punctele de vânzare sau în cazul unor acţiuni speciale la casa de marcat. Cumpărarea produselor din magazinele Selgros se face pe baza legitimaţiei de client. Consiliul Concurenței și participanții la proiectul Monitorul Prețurilor nu sunt responsabili pentru utilizarea ilicită de către terți a informațiilor afișate pe site.
Misiunea Consiliului Concurenței cu privire la funcționarea optimă a piețelor comercializării cu amănuntul a produselor alimentare și a carburanților auto, precum și cu privire la manifestarea concurenței pe aceste piețe a fost și rămâne în continuare axată pe două direcții principale.
Prima dintre acestea este reprezentată de monitorizarea modului de funcționare a mecanismelor de piață. Această activitate are rolul de a depista eventualele abateri/încălcări ale reglementărilor legale, iar, în cazul în care există probe concludente în acest sens, de a sancționa întreprinderile răspunzătoare.
Cea de-a doua direcție de acțiune a autorității de concurență are ca obiectiv stimularea concurenței pe piețele comercializării cu amănuntul a produselor alimentare și a carburanților, precum și îmbunătățirea climatului concurențial, în vederea obținerii de avantaje pentru consumatorii finali.
Concurența prin preț este o caracteristică importantă a economiei de piață, având rolul de a genera atât eficiență economică, cat și beneficii importante la nivelul consumatorilor, printre care se numără o ofertă variată de produse de calitate la prețuri competitive.
Autoritatea de concurență nu are competența de a interveni în formarea unor prețuri de vânzare ale întreprinderilor active pe o piață anume sau de a reglementa un nivel al acestor prețuri. Cu toate acestea, Consiliul Concurenței militează constant pentru bunăstarea consumatorului final, prin remedierea eventualelor disfuncționalități dintr-un anumit sector.
Monitorul prețurilor ține cont de faptul că prețul nu este singurul criteriu de apreciere a unui produs, fiind completat de elemente cum ar fi: tipul și calitatea serviciilor disponibile, calitatea si cantitatea de informații auxiliare disponibile consumatorului, calitatea in sine a produsului, , asistenta post-vânzare si, nu in ultimul rând, decizia consumatorului cu privire la proveniența, brand-ul sau prezentarea produsului. În acest scop, informațiile vor fi prezentate de o manieră care să permită evaluarea acestor elemente adiționale, fără a transforma, însă, platforma într-un canal de publicitate.
Momentant doar Secţiune Carburanți este disponibilă.
Monitorul Prețurilor carburanților auto urmărește, pe de o parte stimularea concurenței între companiile de distribuție a carburanților auto și , pe de o parte, asigurarea posibilității consumatorului de a alege carburanții cu cel mai bun raport calitate-preț. Pentru atingerea acestui deziderat, prin proiectul Monitorul Prețurilor Consiliul Concurenței este creată o bază de date care conțină principalelor companii care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți (benzină, motorină și GPL) comercializate în fiecare benzinărie, prețurile la pompă practicate.
Portalul Monitorul Prețurilor și aplicațiile mobile funcționează la nivel național în scopul transparentizării prețurilor carburanților comercializați în România, și anume: benzină (standard şi premium), motorină (standard şi premium) și GPL. De asemenea, Monitorul Prețurilor permite localizarea stațiilor de carburanți auto care permit încărcarea electrică.
În plus, Monitorul Prețurilor conține informații privind serviciile disponibile în stațiile de alimentare cu carburanți auto și permite filtrarea acestora după disponibilitatea celor mai importante servicii.
CUM FUNCȚIONEAZĂ
Aplicaţia va localiza zona în care se află persoana care accesează platforma.
Se selectează tipul de carburant: benzină standard, benzină premium, motorină standard, motorină premium, GPL sau încărcare electrică.
Aplicația va afișa mai multe filtre de căutare:
Distanţa în jurul locaţiei curente (locul în care se află persoana care a accesat platforma):
- În jurul unei locaţii selectate
- Într-o localitate
- Pe un traseu selectat
Aplicaţia va afişa, conform criteriilor selectate, o toate staţiile de comercializare, distanţa până la fiecare dintre ele şi preţul (lei/l)
Aplicaţia mai oferă posibilitatea de căutare în funcţie de:
Serviciile oferite de staţia de comercializare a carburanţilor
Reţeaua de comercializare preferată