ABN Amro prognozează un preț mai mic al grâului la sfârșitul anului 2019, comparativ cu 2018

Prognoza ABN Amro privind prețul grâului la sfârșitul anului 2019 indică o scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Conform băncii de investiții, prețul grâului pe piața mondială (bursa din Chicago) este estimat să ajungă la 175,63 dolari/tonă (478USDc/bu) la sfârșitul acestui an, în scădere de la 187,76 dolari/tonă (511 USDc/bu), cotația de la sfârșitul anului trecut.

Astăzi, 3 septembrie, la Euronext Paris, grâul pentru morărit a fost cotat la 163,75 euro/tonă, cu livrare în luna septembrie a acestui an, și la 167 euro/tonă (contravaloarea a 183,16 dolari pe tonă, la paritatea de 1,09 dolari pentru un euro), cu livrare în luna decembrie a acestui an.

Cel mai recent preț calculat de Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru grâul livrat în România, valabil pentru săptămâna 7 – 13 august a.c., este de 695 lei/tonă cu livrare în Vestul țării (în creștere față de prima săptămână din august, dar în ușoară scădere comparativ cu o lună în urmă), 711 lei/tonă cu livrare în Estul țării (în creștere față de săptămâna anterioară și mai mare decât în urmă cu o lună), 663 lei/tonă cu livrare din Sudul țării (în scădere față de luna anterioară și față de valoarea calculată cu o lună în urmă). Prețul FOB Constanța, în săptămâna 7 – 13 august a.c., a fost de 809 lei/tonă, în scădere de la 826 lei/tonă cu o săptămână în urmă, conform BRM.

În luna iulie a.c., prețurile pentru grâu au scăzut, în general, pe piețele internaționale, ca urmare a recoltelor grâului de iarnă, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA). În Uniunea Europeană (192 dolari/tonă în medie, în luna iulie a.c., de la 215 dolari in iunie a.c.), nivelul prețurilor a fost influențat, în special, de avansul producției record înregistrată în Franța, aproape 39 milioane tone, inclusiv grâu dur, cu 4 milioane tone mai mult decât anul trecut. Prețul grâului la Marea Neagră a scăzut cu 2 dolari/tonă (195 dolari/tonă în iulie, de la 197 dolari/tonă în iunie a.c.). În Argentina (243 dolari/tonă) și Australia (248 dolari/tonă), prețurile au scăzut, dar au rămas, totuși, necompetitive, din cauza ofertelor de sezon.

Producția de grâu a UE, mai mare decât anul trecut

Producția de grâu a Uniunii Europene este estimată la 143 milioane tone grâu comun și 8 milioane tone grâu dur, în creștere față de anul trecut, iar stocurile de grâu sunt prognozate la 15 milioane tone, la sfârșitul anului de marketing 2019/2020, de asemenea în creștere față de anul comercial 2018/2019.

Producția mondială de grâu este prognozată la 763 milioane tone, iar stocurile globale la 270 milioane tone, conform Consiliului Internațional al Grânelor, în creștere față de anul comercial anterior.

Pentru România, prognozele externe indică o scădere a producției de grâu

Pentru România, prognozele privind producția de grâu din acest an variază între 8,4 milioane tone (USDA) și 8,6 milioane tone (estimare UE, actualizată în data de 29 august a.c.), în scădere de la 10,1 milioane tone anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram