Adrian Pintea, director general APIA, în emisiunea Agro Jurnal, la Digi24: „Trebuie să terminăm controalele la timp, astfel încât toți fermierii să poată intra la plata în avans”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le recomandă fermierilor să respecte data și ora la care sunt invitați să se prezinte pentru depunerea cererilor unice de plată aferente anului 2020, pentru fluidizarea procesului. Fiecare angajat al APIA are programați între 15 și 20 de fermieri pe zi, iar timpul alocat pentru un fermier este de 30 – 35 de minute, a spus Adrian Pintea, directorul general APIA, în cadrul emisiunii Agro Jurnal difuzată duminică la Digi24. Pe durata campaniei, fermierii trebuie să depună o singură cerere unică de plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Directorul APIA informează că, pe tot parcursul campaniei, fermierii vor primi sprijinul necesar de la funcționarul Agenției la care sunt arondați, pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare în vederea accesării fondurilor europene.
Campania de depunere a cererilor începe în data de 2 martie a.c. și continuă până în data de 15 mai a.c. Aproximativ 844.000 de fermieri din baza de date APIA primesc invitații să se prezinte la Agenție și, bineînțeles, sunt așteptați și fermierii care depun pentru prima dată cererea unică la plată, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Directorul APIA a explicat în emisiunea Agro Jurnal de la Digi24 condițiile de eligibilitate, pașii care trebuie urmați, graficul de lucru al funcționarilor până la începerea efectivă a plăților, situațiile în care fermierii pot ajunge să fie sancționați, aspecte privind controlul pe teren.

Pentru fermierii care activează în sectorul vegetal, condiția este să dețină minimum un hectar de teren agricol, iar parcela să nu fie mai mică de 0,3 hectare (3.000 metri pătrați). În cazul viilor, livezilor, plantațiilor de hamei, parcela poate fi și de 1.000 metri pătrati, dar, în total, suprafața pentru care se depune cererea unică de plată trebuie să însumeze un hectar.

Terenul poate să fie ori în proprietatea fermierului ori concesionat ori închiriat, iar toate contractele trebuie înregistrate la primăria din localitatea respectivă pentru a fi înscrise în Registrul Agricol, iar pe baza datelor din Registru primăria emite adeverințele tip (obligația este valabilă atât în sectorul vegetal, cât și animal).

Pentru sectorul zootehnic, obligațiile minimale sunt: pentru ovine – minimum 50 capete femele ovine, pentru caprine – minimum 25 capete, pentru bovine – minimum trei capete cu vârsta de minimum șapte luni și, respectiv, 16 luni.

Fermierii care dețin între un hectar și 50 de hectare de teren agricol sunt, în accepțiunea APIA, fermieri mici și vor depune cererile unice de plată la cele 265 centre locale ale APIA. Fermierii care dețin peste 50 de hectare (în proprietate, concesiune) depun cererile la cele 42 de centre județene, la servicul specializat al APIA, a precizat directorul instituției în emisiunea Agro Jurnal.

Cererile pot fi rectificate în perioada 16 mai – 30 mai

După încheierea campaniei de depunere a cererilor, APIA a acordat o perioadă de timp în care fermierii pot aduce modificări la cererile depuse fără să fie penalizați. Astfel, începând cu data de 16 mai a.c. și până în data de 30 mai a.c., fermierii au posibilitatea de a face rectificări, în sensul că pot adăuga suprafețe noi dacă le-au omis în cererea depusă în perioada de campanie sau dacă au achiziționat, închiriat terenuri suplimentare, sau au majorat efectivele de animale, fără nicio sancțiune. Pot, de asemenea, să-și retragă cererea în totalitate.

Niciodată APIA nu sancționează pe cineva doar de dragul de a sancționa. Dacă se întâmplă, de exemplu, o calamitate în sectorul zootehnic, apare o boală, un animal și-a fracturat un picior și a trebuit dus la abator, orice modificare a cererii de plată pe care fermierul a făcut-o la un moment dat la APIA trebuie să ajungă la agenție în termen de 15 zile de la producerea evenimentului și nu se va aplica nicio sancțiune pentru anul respectiv. La fel și în cazul terenurilor, dacă sunt calamități, APIA trebuie notificată în 15 zile și nu se aplică nicio sancțiune”, a precizat Adrian Pintea în Agro Jurnal.

De la 1 iulie, control pe teren. Plățile încep din data de 16 octombrie

Plățile în avans încep în data de 16 octombrie a.c. În perioada dintre închiderea campaniei de depunere a cererilor (15 mai a.c., respectiv 30 mai a.c. pentru rectificări) și începerea plăților, printre etapele care trebuie parcurse atât de fermieri, cât și de funcționarii APIA intră și controlul pe teren, care începe în data de 1 iulie a.c. și continuă până în data de 30 septembrie 2020. „Trebuie să terminăm controalele la timp, astfel încât toți fermierii să poată intra la plata în avans. În urma controalelor din anul 2019, s-a constatat că rata de eroare s-a redus considerabil. Ne apropiem și noi de media UE, între 1,5% și 2%”, a declarat Adrian Pintea.

Pe măsură ce numărul erorilor scade, se reduce și eșantionul de control, a mai spus directorul APIA, adăugând că funcționarii agenției vor aloca mai puțin timp pentru control, cheltuielile sunt mai mici, iar eșantionul de control se încheie mai repede și plățile în avans pot începe mai devreme.

Mai multe informații despre plățile APIA puteți afla urmărind emisunea Agro Jurnal aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram