Agro Jurnal, Digi24: Ce spun fermierii despre efectele epidemiei de coronavirus

Reprezentanții a patru mari organizații din domeniul agricol, asociate recent în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, au vorbit despre amenințările care stau în fața agriculturii în contextul epidemiei de coronavirus, în emisiunea Agro Jurnal difuzată duminică la Digi24. Iată declarațiile cele mai importante pe tema crizei coronavirusului ale celor patru lideri din mediul asociativ.

Ionel Arion, președintele Federaței Naționale Pro Agro:Este posibil să ne confruntăm cu unele contaminări ale personalului și să existe unele blocaje pe lanțul de aprovizionare. Sperăm ca în această perioadă de însămânțare să nu fim puternic afectați. Să putem face tratamentele și să nu întâmpinăm probleme cu aprovizionarea produselor de protecție a plantelor”.

Alina Crețu, director executiv Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR):Este prematur să estimăm posibilele pierderi. Ce putem să spunem acum este că avem o reală îngrijorare în rândul fermierilor, în special în sectorul vegetal, unde există anumite cicluri ale activităților agricole pe care trebuie să le respectăm. Noi nu putem să spunem: „închidem activitatea o săptămână, două, trei”. Trebuie să semănăm la începutul lunii aprilie și nu avem cum să ne îndepărtăm de această perioadă. Un posibil impact ar fi lipsa anumitor inputuri. Deja știm că pentru anumite stocuri de semințe sau produse de protecție a plantelor există probleme, dar nu sunt deosebit de grave pentru că sunt suficiente stocuri la nivel național. (…) În schimb, avem semnale de la unii fermieri care nu își pot înlocui anumite piese de schimb care veneau din nordul Italiei, de exemplu, sau din alte zone afectate de coronavirus. Deci, apar primele semne ale unor posibile pierderi”.

Nicu Vasile, președintele LAPAR:Dacă închidem granițele sau importurile se reduc pentru o perioadă, poate agricultura României să facă față cererii interne?”.

Mircea Băluță, președintele Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNSCV):Ar putea exista câteva sincope pe lanțul de aprovizionare, mai ales în ceea ce privește semințele. De asemenea, ar putea fi afectată forța de muncă și ar putea exista o serie de blocaje în executarea lucrărilor sau de efectuare a livrărilor produselor sau blocaje logistice de aprovizionare din afara României. În agricultură, ce poți face azi, nu poți face mâine. Lucrurile trebuie să se întâmple zi de zi, pentru că ceea ce semănăm azi, recoltăm la vară. Ceea ce nu semănăm azi, nu vom recolta niciodată. Și atunci vom vedea adevărata dimensiune a pagubelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram