Agrometeo: Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol de până la 100 cm, în cultura grâului de toamnă, în limite scăzute și deosebit de scăzute

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternicăși extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei și Moldovei, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat în vestul și sudul Munteniei, sudul Olteniei și al Crișanei, în perioada 8+14 februarie, potrivit prognoyei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

De asemenea se prognozează că aprovizionarea cu apă a solului, va prezenta valori satisfăcătoare până la cele apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, Crișana, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul și sud-estul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul și sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului.

Pe ansamblu, culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. Temperaturile minime negative din aer din primele zile ale intervalului, situate sub limitele biologice critice (-10°C…-15°C…-20°C) de rezistenţă a plantelor, în absenţa stratului protector de zăpadă, vor accentua gradul de vătămare al aparatului foliar la speciile de toamnă, fiind posibile brunificări ale vârfului frunzelor, precum şi îngălbenirea sau uscarea celor bazale. Totodată, va fi posibilă afectarea viabilităţii mugurilor de rod la pomii-fructiferi şi viţa de vie, funcţie de intensitatea şi durata gerului, în special în plantaţiile din centrul, estul, sudul şi nordul ţării.

Culturile de orzşi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%). Rapiţa înfiinţată în perioada optimă pe suprafeţe restrânse îşi va continua înfrunzirea (4-12 frunze), starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se în general medie spre slabă. Pomii fructiferişi viţa de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile. Pe terenurile cu expoziţie sudică, izolat se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile pomicole timpurii de sâmburoase. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar, în majoritatea regiunilor agricole.

În aceste condiţii, agrometeorologii recomandă efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomicole şi viticole, ectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadăşi cu îngheţsuperficial la sol, aplicarea îngrăşămintelor organice în plantaţiile pomi-viticole; şi administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram