Agrometeo: Temperaturi ridicate și deficit de apă în sol în anumite regiuni,caracteristicile săptămânii următoare

În intervalul 22-28 februarie va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 3…17°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aeruluiva oscila între -8…9°C în aproape toate regiunile, izolat producându-se îngheț superficial la sol, îndeosebi în depresiuni.

Sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ploi locale pe majoritatea suprafețelor agricole, dar și mixte (ploaie, lapovițăși ninsoare) în nordul și centrul țării, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternicăși extremă), pe suprafețe extinse din Dobrogea, Transilvania și Moldova, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat în vestul și sudul Munteniei, sudul Olteniei și al Crișanei. Gradul de aprovizionare cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, Crișanei, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul și sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, datorită menţinerii regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnăşi pomi-viticole vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor depresionare nordice şi centrale, unde izolat se va menţine repausul vegetativ. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. În culturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, răsărirea se va menţine neuniformă, starea de vegetaţie fiind slabă, iar densitatea redusă.

La rapiţa din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania se va continua faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-13 frunze). În aproape toate plantaţiile pomicole se va semnala repausul biologic, local, înregistrându-se faza de umflare a mugurilor la speciile timpurii de sâmburoase. Viţa de vie va parcurge starea de repaus vegetativ, în majoritatea podgoriilor. În cea mai mare parte a zonelor de cultură, condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (arături, tăieri în plantaţiile pomicole şi viticole, fertilizări faziale, etc.).

Recomandări

•Continuarea efectuării controlului biologic în vederea determinării viabilităţii plantelor la culturile de toamnăşi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;

•Efectuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi.

•Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram