Alexandru Stănescu, președintele comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților: „Cred că este foarte important să oprim, în primul rând, specula cu terenuri agricole”

Deputații din Comisia pentru agricultură a Parlamentului României vor să impună noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole, mai restrictive. În acest sens, a fost elaborat un proiect de modificare a legii în vigoare, Legea nr. 17/2014, care ar putea intra în dezbaterea plenului Camerei în luna martie a acestui an, potrivit declarației președintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, în emisiunea Agro Jurnal difuzată la Digi24.

Modificările propuse de inițiatorii proiectului țintesc trei obiective principale: limitarea vânzării de terenuri agricole la profesioniștii în domeniu, eliminarea speculei și accesul mai facil al tinerilor la suprafețele agricole. O condiție pentru validarea tranzacțiilor cu terenuri agricole este calitatea profesională a potențialilor cumpărători, ca o garanție că utilizarea suprafețelor nu va fi schimbată. Astfel, persoanele fizice ar trebui să aibă studii în domeniul agricol, iar persoanele juridice să fi obținut venituri din agricultură în proporție de 75% din totalul cifrei de afaceri. Dreptul de preemțiune va putea fi exercitat de coproprietari și de rude de gradul I, dar și de arendași, cu respectarea unor condiții legate de reședință, ca și în cazul celorlalți cumpărători, și de perioada în care au avut suprafețele în arendă. De asemenea, proiectul de lege acordă drept de preemțiune și pentru stat, reprezentat de Agenția pentru Domeniile Statului (ADS), în perspectiva acordării de terenuri, în concesiune, tinerilor fermieri, cu vârste de sub 40 de ani. ADS, care are venituri anuale de aproximativ 20 de milioane de euro pe an din redevențe, poate fi cumpărător și susținător al dezvoltării fermelor conduse de tineri. Un obiectiv important atât pentru a răspunde unei cerințe imperative de schimbare a generațiilor în agricultură, dată fiind realitatea prin care trece acest sector în România, de îmbătrânire demografică mai accentuată decât media Uniunii Europene, cât și pentru a crește eficiența în domeniul agricol, pentru că încadrarea în titulatura „tânăr fermier” presupune ca acesta să aibă și studii de specialitate.

În viziunea inițiatorilor proiectului de lege, speculațiile în tranzacțiile cu terenuri ar putea fi eliminate prin nivelul impozitării. „Dacă ai cumpărat terenul și vrei să-l vinzi într-un orizont de timp de până la opt ani, diferența dintre valoarea de vânzare și cea de cumpărare va fi impozitată cu 80% atât în cazul persoanelor fizice, cât și juridice”, a precizat deputatul Alexandru Stănescu, la Agro Jurnal. Prețurile pe baza cărora se calculează impozitul vor fi cele notariale, adică cele la care au fost realizate tranzacțiile.

O nouă lege în domeniul vânzării de terenuri este necesară, chiar dacă ea vine cu întârziere, și politicienii sunt conștienți de acest lucru. În privința tranzacțiilor speculative, ele își au originea încă de pe vremea în care terenurile se vindeau cu o sută de euro hectarul (prețurile terenurilor la nivelul anului 2019 le puteți consulta aici). O temă sensibilă în România, dar și la nivel european, este cumpărarea de terenuri de către străini și acapararea suprafețelor agricole, dar prețurile atractive și lipsa unor reglementări mai restrictive au atras ușor capitalul din afara țării în tranzacțiile interne.

Discuții pe marginea proiectului de lege care se află încă în comisia de specialitate din Camera Deputaților au loc de mai bine de un an de zile, timp în care deputații au avut mai multe runde de discuții și cu fermierii. Există propuneri, inclusiv din partea unor parlamentari, de a se introduce, în viitoarele reglementări, plafoane maximale pentru cumpărarea suprafețelor agricole, la 1.000 hectare în cazul persoanelor juridice și 500 – 700 hectare pentru persoane fizice. Alexandru Stănescu este adeptul grăbirii apariției noii legi în forma conturată la comisie și vrea să evite eventuale probleme care ar putea fi induse de plafonare, obiecții de ordin constituțional sau contestații la Comisia Europeană. „Eu cred că forma proiectului de lege de la această oră este foarte bună”, a declarat deputatul în emisiunea citată, dar nu exclude completarea ulterioară a actului normativ, prin amendamente, în situația în care apar noi idei.

Tranzacțiile cu terenuri se fac, în prezent, în baza legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram