Aproape 300.000 de tone a cumpărat Egiptul din Rusia și Ucraina la ultima licitație, la prețuri mai mari, în medie, cu doi dolari/tonă

Dezamăgire pentru Franța în urma ultimei licitații a Egiptului care a cumpărat 295.000 de tone de grâu din Rusia și Ucraina, scrie platforma on-line franceză agritel.com. Trei cargouri vor pleca spre Egipt din Rusia, cu 180.000 de tone, și două din Ucraina, cu 115.000 tone, livrarea fiind prevăzută pentru 10 – 20 noiembrie a.c. Egiptul a acceptat să plătească, în medie, mai mult cu 2,3 dolari/tonă (aproximativ 2 euro/tonă) față de licitația anterioară care a avut loc la începutul acestei luni, potrivit agricensus.com, prețurile variind între un minimum de 220,42 dolari/tonă (echivalentul a 200,64 euro/tonă) și un maximum de 222,61 dolari/tonă (202,63 euro/tonă), incluzând și costul transportului, între 15,70 dolari/tonă și 20,55 dolari/tonă.

Și statul iordanian a plătit mai mult cu 8,8 dolari/tonă pentru achiziția a 60.000 de tone de grâu cu livrare în a doua jumătate a lunii ianuarie 2020, în urma licitației de la începutul acestei luni. Prețul de adjudecare a fost de 229,80 dolari/tonă inclusiv transport, mai mic decât alte patru oferte care au avut un preț mediu de 237,85 dolari/tonă. Dar cu 8,8 dolari/tonă mai mult decât la licitația anterioară, din a doua jumătate a lunii septembrie, care a fost câștigată de traderul român Cerealcom Dolj la un preț de 221 dolari/tonă inclusiv transport, pentru livrare în prima jumătate a lunii decembrie a.c.

Franța a avut un început de sezon slab, din punctul de vedere al vânzărilor (2,7 milioane tone vândute în iulie și august, inclusiv în interiorul UE), în condițiile în care recolta de grâu record a fost estimată, din nou, în creștere până la 39,7 milioane tone grâu ușor, de la 39,4 milioane tone luna trecută, potrivit ministerului agriculturii francez (producția de porumb a fost revizuită în scădere). Ce va face Franța cu această cantitate de grâu? Consultanții externi apreciază că 8 – 9 milioane tone pot fi vândute pe piața intracomunitară, așteptându-se ca Spania și Portugalia să fie printre principalii cumpărători, dar 11 milioane tone ar trebui livrate în afara Uniunii, în condițiile în care concurenți puternici precum Rusia și Ucraina intră pe cotele de piață ale Franței. Egiptul, care este cel mai mare importator mondial de grâu, și pentru care estimările privind aprovizionarea de pe piețele externe se ridică la 12,5 milioane tone în acest an comercial, rămâne o piață de desfacere atractivă. Franța este, însă, un partener privilegiat pentru Maroc (peste 50% cotă de piață anul trecut), de la care se așteaptă o cerere mai mare de grâu, în condițiile producției slabe din acest an. Jumătate din recolta de grâu a Franței poate fi utilizată pentru consumul intern, apreciază consultanții externi.

Ieri, prețul grâului a crescut pe bursa Euronext, Paris, până la 178 euro/tonă, pentru livrare în luna decembrie 2019, continuând tendința ascendentă începută în septembrie a.c. Observatorii sunt atenți dacă acest prag va fi spart.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram