ANSVSA: Aproximativ 1,66% din fructele și legumele din import conțin pesticide peste limita admisă

Monitorizarea reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import, arată că 1,66% din probe analizate au fost declarate neconforme (depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide), potrivit datelor prezentate de conducerea Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în cadrul Comitetului Științific al instițuției. Procentul este sensibil mai mic decât media neconformităţilor la nivelul Uniunii Europene, care se situează la 4,1%.

În cadrul întâlnirii au mai fost dezbătute probleme legate de combaterea Pestei Porcine Africane și a gripei aviare.

În privinţa Planului de eradicare a pestei porcine africane în populaţia de mistreţi din România au fost supuse dezbaterilor mai multe problematici legate de reducerea numărului de mistreţi, plata despagubirilor, ecarisarea teritoriului de mistreţii morţi, evoluţia focarelor de pestă porcina africană, situaţia complexelor de vânatoare, etc.

În urma celor discutate, s-a concluzionat că până în prezent, strategia pentru combaterea pestei porcine africane aprobată în anul 2018, care prevede ca mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi în proporţie de 100%, respectiv reducerea efectivului la mai puțin de 0,5 mistreți/km2 în jurul zonelor afectate, nu s-a realizat. „La această dată în România numărul focarelor de pesta porcină africană şi  zonelor în care trebuie impuse măsuri sunt în creştere, aspecte care vor determina o creştere semnificativă a costurilor pentru eradicarea şi combaterea acestei maladii şi, implicit, pierderi economice majore”, se arat[ ]ntr-un comunicat al ANSVSA.

Având în vedere aceste aspecte, preşedintele ANSVSA a solicitat şi a obţinut sprijinul mediului academic, în ceea ce priveşte revizuirea şi reactualizarea strategiei privind combaterea pestei porcine africane şi adaptarea acesteia la situaţia existentă.

Referitor la gestionarea focarului de gripă aviară H5N8, diagnosticat la păsări pe platforma zootehnică Seini din judeţul Maramureş, membrii Consiliului Ştiinţific au apreciat modul prompt în care ANSVSA a acţionat în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională pentru combaterea focarului primar şi a celui secundar.

De asemenea, a fost prezentat modul de gestionare de către Comisia Europeană a situaţiei epidemiologice la nivel european, prin decizii de restricţionare a zonelor în care evoluează gripa aviară în statele membre ale UE şi prin interdicţia totală a importului de păsări vii şi produse ale acestora, în cazul ţărilor terţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram