Agrometeo: Temperaturi mai ridicate față de normal și conținut scăzut de apă în sol în prima săptămână din martie

femier in romania - stirile importante pentru fermieri

În prima săptămână din luna martie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -1…17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…12°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 3…22°C, la nivelul întregii ţări. potrivit prognozei emise de ANM.

Temperatura minimă a aeruluiva oscila între -5…12°C în aproape toate regiunile, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se înghețsuperficial la sol. Se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului pe majoritatea suprafețelor agricole.

Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternicăși izolat extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei, Moldovei și Munteniei, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, izolat sudul și centrul Olteniei, sudul Crișanei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, Crișana, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul și izolat nordul Munteniei, nord-vestul, nordul, centrul și sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului și sud-estul Dobrogei.

„În condiţiile agrometeorologice menţionate, datorită menţinerii regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnăşi pomi-viticole vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor depresionare nordice şi centrale, unde izolat se va menţine repausul vegetativ. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. În culturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, răsărirea se va menţine neuniformă, starea de vegetaţie fiind slabă, iar densitatea redusă”, precizează ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram