Asigurările agricole nu au succes la fermieri, în pofida subvențiilor acordate de stat

fermier in romania asigurările agricole.

Ca în fiecare vară, fermierii contestă vehement metoda utilizată de societățile de asigurări în ceea ce privește asigurările agricole. În acest context, reamintim că există posibilitatea subvenționării primelor de asigurare. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a promovat, în această primăvară, submăsura 17.1. „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor” ce permite acordarea de subvenții la plata primelor de asigurare.

Deocamdată, rezultatele sunt destul de puțin vizibile, mulți fermieri acuzând, în continuare, că nu sunt despăgubiți pentru culturile calamitate. Spre exemplu, Gazeta Nouă, un cotidian online local al județului Olt, a informat recent că doar doi fermieri din judeţul Olt, care deţin suprafeţe agricole la Mihăieşti şi în zona Tătuleşti-Bărăşti, au accesat până acum măsura de subvenționare a primelor de asigurare.

Ne bucurăm că acest proiect, început în 2016, a fost finalizat anul acesta. Am avut o colaborare foarte bună cu toate autoritățile implicate și cu asociațiile de fermieri. Lansarea submăsurii, în această primăvară, poate reprezenta un real sprijin pentru fermieri, având ca scop atât creșterea gradului de accesare a polițelor agricole, cât și o diversificare a riscurilor asigurate”, a declarat pentru fermierinromania Iulia Nicola, specialist asigurări generale în cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România (UNSAR).

Prima etapă de subvenții pentru culturile de primăvară

Începând cu 1 aprilie 2019, fermierii au putut să depună cereri de finanțare la AFIR, beneficiind astfel de acoperirea unei părți din prima de asigurare eligibilă. Termenul limită pentru actuala sesiune este 30 noiembrie 2019. Valoarea totală a fondurilor disponibile pentru fermieri, inclusiv pentru crescătorii de animale, este de 42,7 milioane euro, potrivit informațiilor publicate de AFIR.

Sesiunea a fost dedicată celor care au dorit sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primăvară, urmând ca spre finalul anului să fie deschisă o nouă sesiune a submăsurii 17.1 pentru asigurarea culturilor de toamnă.

Iulia Nicola asigurarile agricole

Fermierii vor fi astfel încurajați să participe la instrumente de gestionare a riscurilor prin suportarea din fondurile disponibile prin PNDR-Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a unei părți din prima de asigurare eligibilă plătită de către fermier. Sistemul de mutualizare a riscurilor climatice prin intermediul asigurătorilor poate contribui la creşterea gradului de acoperire prin asigurare, dar și la dezvoltarea mediului concurențial”, a declarat Iulia Nicola.

Pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitanții trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile menționate în cadrul submăsurii 17.1. De asemenea trebuie să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.  Solicitanții pot beneficia de sprijin dacă utilizează terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă dețin, cresc sau exploatează animale, dacă încheie contractul de asigurare pentru toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură de la nivelul exploatației și dacă nu creează condiții pentru a obține în mod necuvenit un avantaj.

AFIR precizează că în cadrul etapei I – 2019, numai culturile înfiinţate în primăvara anului 2019, pentru care există SO calculate, conform secţiunii din CF aferentă SM 17.1, pot face obiectul sprijinului prin SM 17.1, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în Fişa şi respectiv Ghidul solicitantului SM 17.1.

Riscurile acoperite de asigurările agricole

Prin accesarea unei polițe de asigurare agricole, fermierii pot beneficia de protecție financiară împotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum inundațiile, grindina, ploile torențiale sau ploile excesive de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), seceta sau arşiţa.

De asemenea, printre riscurile eligibile pentru finanțare se numără și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare. Producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestării cu organisme de carantină dăunătoare plantelor trebuie să fie recunoscută în mod oficial de către autoritățile competente din România.

În cazul fermelor mici cu dimensiunea economică de până la 12.000 coeficienți de producție standard (SO), rata sprijinului nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv de către fermier. În cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO, rata sprijinului nerambursabil este de 55%.

Subvenționarea primelor de asigurare reprezintă o practică obișnuită şi în alte țări europene, precum Franţa, Italia, Olanda, Belgia, Portugalia, Ungaria, Croaţia, Letonia, Lituania sau Malta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram