Austria, Suedia și Estonia au cele mai mari suprafețe exploatate ecologic din UE

Agricultura ecologică a acoperit 12,6 milioane de hectare de teren agricol în UE-28 în 2017, adică 7% din totalul suprafeței agricole utilizate în Uniunea Europeană, și este de așteptat că va crește în următorii ani, informează Eurostat.

Țările cu cele mai mari suprafețe exploatate ecologic din totalul terenurilor agricole au fost Austria, Suedia și Estonia, unde ponderea organică a fost de peste 19%, în fiecare dintre aceste state.

Letonia a avut cea mai mare pondere în ceea ce privește efectivele de oi, caprine și bovine crescute ecologic. 34,1% din totalul efectivelor de ovine și caprine din Letonia și 23,6% din efectivele de bovine au fost crescute ecologic.

Aproximativ 2% din exploatațiile agricole din UE-28 erau pe deplin ecologice în 2016, adică aveau doar terenuri agricole ecologice, cu 30% mai mult decât în 2013.

Cea mai mare pondere a agriculturii ecologice a fost raportată în regiunea Salzburg din Austria, unde aproximativ o jumătate (52%) din suprafața totală agricolă a fost utilizată pentru agricultura ecologică în 2016 (ultimul an pentru care sunt disponibile date regionale). Aceasta este singura regiune din UE în care peste jumătate din terenurile agricole sunt cultivate cu metode de producție ecologică. În alte șapte regiuni europene, agricultura ecologică a reprezentat un sfert sau mai mult din suprafața agricolă totală utilizată: Severozápad în Cehia (30%), Norra Mellansverige în Suedia (29%), Calabria în Italia (29%), Mellersta Norrland în Suedia (28%), Burgenland în Austria (27%), Sicilia în Italia (26%) și Moravskoslezsko în Cehia (25%). 13% din regiunile europene au avut agricultură ecologică pe mai puțin de 1% din suprafața lor agricolă în 2016.

În România, suprafețele exploatate ecologic s-au redus cu 10% în perioada 2012 – 2017, de la 288.000 hectare, la 258.000 hectare și reprezintă aproape 2% din suprafața agricolă cultivată.

Eurostat precizează că suprafața organică totală include și „zona în curs de conversie” nu doar cea certificată ca fiind organică. Înainte ca o zonă să poată fi certificată „organică”, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de conversie, care poate dura între doi și trei ani, în funcție de cultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram