Bruxelles-ul a pregătit un pachet măsuri pentru ajutorarea fermierilor europeni

Sursa foto: Comisia Europeană

De la începutul crizei coronavirusului,, Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri pe care statele membre le pot implementa pentru sprijinirea sectorului agroalimentar.

Măsurile adoptate sunt următoarele:

  • Prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC. Noul termen-limită pentru depunerea cererilor va fi 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel mai multă flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor. Prelungirea a fost deja comunicată Italiei, care a solicitat prelungirea termenului, iar Comisia pregătește măsurile juridice necesare pentru punerea în aplicare a prelungirii în toate statele membre.

  • Ajutoare de stat mai mari. În temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100.000 de euro per fermă, iar societățile de prelucrare și de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maximum de 800.000 euro. Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin național specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei. Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20.000 de euro (și până la 25.000 euro în anumite cazuri). Așadar, în temeiul cadrului temporar, sprijinul național total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120.000 euro (sau la 125.000 euro).

  • Fluxul continuu al produselor alimentare în întreaga UE prin crearea „culoarelor verzi”. Comisia își coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcționarea pieței unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi”. Aceste culoare verzi, bazate pe punctele esențiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăși 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

Comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski (foto), le-a transmis, miercuri, miniștrilor agriculturii din UE, reuniți, în videoconferință, după ce aceștia și-au exprimat propunerile privind planul de acțiuni în perioada următoare: „Ne confruntăm cu o criză fără precedent și le sunt tot mai recunoscător fermierilor și producătorilor noștri pentru eforturile continue pe care le depun, în pofida dificultăților și a presiunii crescânde. Aceste vremuri dificile au demonstrat reziliența lanțului nostru de aprovizionare cu alimente. Reuniunea de astăzi ne-a permis să avem o perspectivă de ansamblu asupra acestei situații care se schimbă rapid. Am ascultat cu atenție și am notat cu interes toate sugestiile și solicitările, iar Comisia le va analiza și va oferi răspunsuri. Voi urmări în continuare situația, rămânând în strâns contact cu statele membre. Suntem gata să luăm măsuri suplimentare atunci când este necesar.”

Puteți citi aici propunerile ministrului român al agriculturii, Adrian Oros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram