Buget mai mare pentru plățile directe, în perioada 2021-2027

Anvelopa financiară a României pentru perioada 2021-2027 este 20,12 miliarde de euro, susține un document semnat de Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii din România, actualmente ministru plenipotențiar Reprezentanța permanentă a României la UE, Bruxelles.

Din bugetul agricol repartizat țării noastre, pentru plățile directe ale fermierilor și măsurile de piață este alocată cea mai mare sumă, 13,37 miliarde de euro, în timp ce pentru dezvoltare rurală suma este de doar 6,75 miliarde de euro.

Potrivit aceleiași surse, la nivelul Uniunii Europene, bugetul alocat noii Politici Agricole Comune (PAC) se reduce în următorul exercițiu financiar de la 36%, 420,4 miliarde de euro, cât este în actuala programare 2014-2020, la 27%, 372,2 miliarde de euro, în perioada 2021-2027.

Noile obiective ale PAC vizează competitivitatea producătorilor agricoli, respectiv: sprijinire veniturilor fiabile, creșterea competitivității, reechilibrarea puterii fermierilor în cadrul lanțului alimentar.

Aspectele de mediu și climă vizează combaterea schimbărilor climatice, promovarea utilizării durabile a resurselor naturale, protejarea biodiversității.

Noua PAC sprijină reînnoirea generațiilor, atragerea tinerilor în agricultură, promovarea ocupării forței de muncă și a creșterii economice și asigurarea unei calități înalte a alimentelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram