Care sunt preferințele alimentare ale consumatorilor globali, cum s-au schimbat obiceiurile de consum

Creșterea veniturilor populației și modificările preferințelor consumatorilor au condus la o sporire a consumului alimentar într-un ritm mai rapid decât populația mondială, este concluzia documentului „Oferta și cererea globală de produse alimentare, tendințele consumatorilor și provocările comerciale”, publicat recent de Comisia Europeană. În același timp, a crescut consumul de produse cu valoare adăugată mai mare în țările emergente, carnea, de exemplu, sau produsele lactate, dar s-a redus cererea pentru carnea roșie în statele dezvoltate, ca efect al preocupărilor tot mai mari față de protejarea mediului, se arată în documentul citat.

Consumul de grâu a crescut constant în UE, stimulat de dezvoltarea sectorului zootehnic

Uniunea Europeană (UE) este al doilea cel mai mare consumator global de grâu, cu aproximativ 250 kg pe cap de locuitor, după regiunea Mării Negre. Cererea pe piața comunitară a crescut constant de-a lungul timpului, în principal datorită dezvoltării sectorului zootehnic și utilizării grâului în hrana animalelor. Patru regiuni furnizează grâu pe piața mondială: UE, regiunea Mării Negre, America de Nord și Oceania.

Uniunea Europeană este, în același timp, și un important exportator de grâu, fiind al treilea furnizor mondial după Rusia și Statele Unite ale Americii, comercializând până la 20% din cantitatea de grâu utilizată.

America de Nord este principalul consumator global de porumb

America de Nord este de departe cel mai mare utilizator mondial de porumb, cu aproape 900 kg pe cap de locuitor, cu mult peste America de Sud 240 kg pe cap de locuitor și UE 140 kg pe cap de locuitor, potrivit Comisiei Europene.

Pe plan global, cererea pentru porumb a crescut substanțial, la peste 1,1 miliarde tone, fiind susținută de extinderea producției de animale și, mai recent, de producția de etanol pe bază de porumb. Cu aproape 15% din producția globală de porumb comercializată, principalii furnizori sunt America de Sud (Brazilia, Argentina) și America de Nord urmată de regiunea Mării Negre (Ucraina și Rusia). În schimb, UE este cel mai mare importator de porumb, cu aproape 25 de milioane de tone importate în 2018/2019.

Boabele de soia sunt produse și comercializate în principal de către America (Brazilia, Statele Unite ale Americii și Argentina) și reprezintă 82% din producție. La nivel global, două treimi din disponibilități sunt folosite ca furaje, iar principala piață de desfacere este Uniunea Europeană care absoarbe 30% din comerțul mondial. Însă necesarul de import al spațiului comunitar scade, ca urmare a utilizării de surse alternative, cum ar fi cerealele și, mai recent, legumele.

Cererea pentru zahăr este stabilă, pe plan mondial. America de Sud este cel mai mare consumator

Consumul de zahăr pe cap de locuitor este mult mai stabil la nivel mondial. Cel mai mare utilizator este America de Sud, cu peste 50 kg pe cap de locuitor, zahărul fiind canalizat către producția de alimente sau de etanol. În UE, nivelul consumului este de 37 kg pe cap de locuitor, peste cel al Americii de Nord, de 30 kg pe cap de locuitor. Acest lucru se datorează, pe de o parte, faptului că Uniunea Europeană procesează mai mult zahăr în etanol, iar, pe de altă parte, consumul altor îndulcitori, cum ar fi izoglucoza, este mai redus în spațiul comunitar.

40% din producția globală de zahăr este localizată în Asia și 30% în America de Sud. Uniunea Europeană oscilează între autosuficiență și un excedent mic, informează Comisia Europeană (CE).

În America de Nord se consumă cea mai multă carne de vită. În UE, consumul scade

Cei mai mari consumatori de carne de vită sunt în America de Nord, cu 35 kg pe cap de locuitor, urmată foarte aproape de America de Sud. Uniunea Europeană este al patrulea cel mai mare consumator global (15 kg pe cap de locuitor), după Oceania (peste 20 kg pe cap de locuitor). Aproximativ 15% din producția globală de carne de vită este comercializată, cel mai mare excedent fiind înregistrat în America de Sud.

Poziția comercială a UE s-a schimbat semnificativ de-a lungul timpului, remarcă CE. În ultimele trei decenii, consumul pe cap de locuitor a scăzut din cauza modificărilor preferințelor consumatorilor, iar de la un importator net, UE a devenit exportator net. Reducerea ofertei interne ar putea apropia UE de autosuficiență până în 2020.

Uniunea Europeană este cel mai mare consumator mondial de carne de porc

UE este de departe cel mai mare consumator de carne de porc. Este carnea preferată de europeni care consumă, în medie, peste 40 kg pe cap de locuitor. Urmează America de Nord, cu un consum de sub 30 kg pe cap de locuitor. Carnea de porc este, de asemenea, favoriîn Asia, unde se așteaptă un consum de 15 kg pe cap de locuitor până în anul 2020. Mai puțin de 8% din producția globală este comercializată. Peste 80% din exporturi sunt originare din America de Nord și UE. Ambele regiuni au înregistrat o ușoară scădere a consumului, simultan cu o producție mai mare, ceea ce a dus la o creștere a surplusului 30% din utilizare în America de Nord și 12% în UE.

Păsările de curte prind teren peste tot în lume

Pentru păsările de curte, consumul crește semnificativ în toate regiunile lumii. Este carnea favorită în America, Oceania și Africa. Cel mai mare consumator este America de Nord, la peste 50 kg pe cap de locuitor, urmată de America de Sud, Oceania și UE cu peste 25 kg pe cap de locuitor. 12% din producția globală este tranzacționată, continentul american fiind principalul furnizor.

Produsele lactate sunt consumate, cu precădere, în UE și America de Nord

UE și America de Nord sunt cei mai mari utilizatori de produse lactate, cu aproximativ 270 kg echivalent lapte pe cap de locuitor. În America de Sud, consumul a crescut la 150 kg pe cap de locuitor. În Asia, prognozele anunță o creștere a consumului până la 70 kg pe cap de locuitor în 2020. Consumul african rămâne stabil, la sub 50 kg pe cap de locuitor, potrivit studiului Comisiei Europene. Creșterea populației va conduce la o sporire semnificativă a cererii de produse lactate și la un deficit care se adâncește din cauza faptului producția nu urmează traiectoria consumului, opinează Comisia Europeană. Principalii furnizori sunt Oceania, UE și America de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram