Cât contează România pe piața europeană și mondială a vinului

Locul României în Uniunea Europeană și în lume, în domeniul vinului și al viței de vie:

  • Locul 10 în lume, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate cu viță-de-vie, cu podgorii pe suprafețe ce totalizează 191.000 hectare, și locul cinci în Uniunea Europeană;

  • Locul 17 în lume, din punctul de vedere al producției de struguri, cu 1,3 milioane tone și locul cinci în Uniunea Europeană;

  • Locul 13 în lume din punctul de vedere al producției de vin, cu 5,1 milioane hectolitri și locul șase în Uniunea Europeană;

  • Locul 13 în lume din punctul de vedere al consumului de vin, cu 4,5 milioane hectolitri, și locul șapte în Uniunea Europeană.

  • La exportul de vin, practic, România nu contează, cu 18.000 hectolitri livrați în perioada august 2018 – mai 2019.

Sursa: Comisia Europeană. Puteți mări imaginea dând click pe grafic

Cel mai mare producător de vin din lume este Uniunea Europeană, ale cărei țări membre produc 60,4% din totalul producției mondiale. Pe locul al doilea se află Statele Unite ale Americii, urmate de Argentina, potrivit datelor Comisei Europene.

România se află pe locul 10 în lume, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate cu viță de vie, cu 191.000 hectare, un nivel care a rămas stabil din anul 2015 și cu o scădere cu 1% față de anul 2014. Este pe locul cinci în Uniunea Europeană, după Spania, Franța, Italia și Portugalia, potrivit raportului publicat, recent, de Organizația Internațională a Viei și Vinului. Republica Moldova, cu o suprafață cultivată de 147.000 hectare, ocupă locul 13 în lume. Cinci țări din lume dețin 50% din suprafețele cultivate cu viță de vie: Spania, China, Franța, Italia, Turcia.

Deși este a zecea țară din punctul de vedere al suprafețelor podgoriilor, România se află pe locul 17 în lume în ceea ce privește producția de struguri, cu 1,3 milioane tone. Cea mai mare cantitate din producția de struguri este pentru vin, strugurii de masă având o pondere redusă.

Pe plan mondial, cel mai mare producător de struguri din lume este China, urmată de Italia, SUA, Spania și Franța. În 2018, primii trei producători europeni au înregistrat o creștere cu 28% a producției de struguri.

Producție bună de vin, exporturi modeste

Producția mondială de vin este de 292 milioane hectolitri. România se află pe locul 13 în lume în ceea ce privește producția de vin, cu 5,1 milioane hectolitri, în anul 2018. Republica Moldova se află, cu 1,9 milioane hectolitri, pe locul 20 în lume și, totodată, este al 12-lea exportator global de vin, care livrează peste un milion de hectolitri pe piețele externe.

Sursa: Organizația Internațională a Viei și Vinului. Puteți mări imaginea, dând click pe grafic

România a exportat, în perioada august 2018 – mai 2019, 18.000 hectolitri de vin, din care cea mai mare cantitate a fost livrată în SUA, 6.000 hectolitri, și în China, 5.000 de hectolitri. Valoarea totală a exporturilor de vin ale României a fost de cinci milioane de euro, din care cea mai mare parte, două milioane euro, au provenit din livrările în China, un milion euro din vânzările în SUA și un milion de euro din Japonia.

În Uniunea Europeană, Franța încasează cel mai mult din exporturile de vin, 4,6 miliarde euro, urmată de Italia, 2,6 miliarde euro.

România se află pe locul 13 pe plan mondial la capitolul consumul de vin, cu 4,5 milioane hectolitri, în anul 2018, cu 3,9% mai puțin decât în 2014. Consumul mondial a fost de 246 milioane hectolitri.

Anul trecut, comerțul mondial a scăzut ca volum și a crescut valoric

În anul 2018, volumul comerțului mondial de vin a scăzut ușor față de anul precedent (-0,7%), dar valoarea a crescut cu 1,2%, până la 31 de miliarde de euro. Comerțul mondial total a fost de 108 milioane hectolitri. Vinul îmbuteliat a reprezentat 54%, vinul vrac 33%, iar vinurile spumante 9%. Din punct de vedere valoric, vinul îmbuteliat a însemnat 69,7% din total, vinurile spumante 19,8%, iar cele vrac 8,6%.

Conform raportului Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Spania, Italia și Franța au fost principalii exportatori globali de vin, cumulând 50% din volumul mondial exportat.

Primele cinci țări importatoare de vin sunt Germania, Marea Britanie, SUA, Franța și China, reprezentând peste 50% din volumul total al importurilor.

Zona viticolă a lumii cuprinde o arie de 7,4 milioane hectare, iar producția globală de struguri este de 78 de milioane de tone, din care strugurii de masă reprezintă 23 de milioane de tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram