Ce obiceiuri alimentare au românii. Pâinea rămâne printre preferințe, consumul de fructe este redus

Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, care se celebrează în fiecare an, din 1980, în data de 16 octombrie, Institutul Național de Statistică a publicat rezultatele unei anchete efectuată în rândul populației României, pentru a identifica obiceiurile de consum. Iată care sunt concluziile.

Pâinea și produsele de franzelărie reprezintă alimente de bază pentru toate categoriile de gospodării din România. În anul 2018, consumul mediu lunar a fost de 8 kg/persoană. Aceasta înseamnă că, pe parcursul întregului an, un român a cosumat, în medie, 96,5 kg de pâine și produse de franzelărie, conform datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Din datele publicate de INS se remarcă o scădere față de anul anterior, 2017, însă timidă, cu 0,20 kg/persoană lunar (98,4 kg/persoană anual), în contextul creșterii veniturilor populației și a orientării către consumul altor alimente.

Consumul de carne proaspătă a crescut ușor în anul 2018, până la 3,60 kg/persoană. Împreună cu preparatele din carne a ajuns la 4,84 kg/persoană lunar, cu 0,09 kg/persoană mai mult decât în 2017, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 58,07 kg/persoană, conform INS.

Consumul de lapte a scăzut la 5,63 litri/persoană în medie, pe lună, de la 5,77 litri în anul 2017. Există, însă, diferențe semnificative în funcție de categoriile sociale. Cel mai mare consum de lapte, deși în ușor regres față de anul anterior, a fost consemnat în rândul pensionarilor – 6,08 litri/persoană în 2018 (6,21 litri în 2017). La polul opus sunt șomerii, cu un consum mediu lunar de 4,26 litri/persoană. Aceeași situație se remarcă și la brânzeturi și smântână, produse consumate cel mai frecvent de pensionari (1,66 kg/persoană lunar) și cel mai puțin de șomeri (1,08 kg/persoană lunar). O particularitate pentru consumul acestor produse se evidențiază la gospodăriile formate dintr-o singură persoană, unde consumul de brânzeturi și smântână este mult mai ridicat – 2,24 kg/persoană, lunar.

Cartoful se consumă relativ egal de toate categoriile de populație – 3,02 kg, în medie, lunar. Există, totuși, ușoare diferențe între lucrătorii pe cont propriu și pensionarii care depășesc nivelul mediu, pe de o parte, și gospodăriile de agricultori, șomerii și salariații care au un consum puțin mai redus, pe de altă parte.

Consumul de legume și conserve din legume a fost, în anul 2018, de 8,08 kg/persoană, în medie pe lună, în creștere față de anul anterior cu 0,09 kg/persoană. Cel mai mare consum este remarcat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,35 kg lunar) și în cele fără copii (9,07 kg/persoană), iar cel mai redus în gospodăriile cu patru sau mai mulți copii sau în cele compuse din șase sau mai multe persoane (5,01 kg/persoană sau 5,65 kg/persoană).

Consumul de fructe este relativ redus, până la 4,03 kg în medie, pe lună, în anul 2018, totuși, în creștere de la 3,90 kg în anul 2017.

INS concluzionează, în urma anchetei efectuate, că diferențele în ceea ce privește nivelul consumului principalelor alimente sunt determinate, în ordine, de mărimea gospodăriilor, de numărul copiilor sub 18 ani și de mărimea venitului. Mediul de rezidență imprimă un anumit specific, dat de modalitățile de acoperire a nevoilor alimentare, dar diferențele cantitative sunt mai puțin evidente, conchide INS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram