China importă masiv carne de porc din Uniunea Europeană

China a semnat cu firma europeană Danish Crown un acord pentru importuri de carne de porc de până la 100 de milioane de dolari, în anul 2020, în contextul în care epidemia de gripă porcină africană a provocat pierderi majore în rândul efectivelor de animale din economia chineză, anunță platforma franceză agritel.com. De la apariția primelor focare de pestă porcină, în august 2018, și până în prezent, China, care deținea aproape jumătate din populația de porci a lumii, a pierdut aproximativ o treime din efective, iar prețurile au crescut pe piața locală cu 70% comparativ cu anul trecut, potrivit unei știri DigiTV.

China este cel mai mare consumator de carne de porc din lume, cu peste 50 de milioane de tone anual, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul consumului în Uniunea Europeană. Scăderea producției interne și cererea mare de import au pus presiune pe prețurile de comercializare a cărnii pe piața europeană, care au crescut cu aproximativ 33% în ultimul an, ajungând la 184,3 euro/100 kg greutate în carcasă, în săptămâna 14 octombrie – 20 octombrie a.c. Prețul purceilor a crescut cu aproape 58%, până la 53 euro/cap de animal.

Sursa: Comisia Europeană; Puteţi mări imaginea dând clic pe grafic

Impactul cererii crescute din partea Chinei a fost favorabil pentru marii producători europeni, Germania, Spania, Franța, Danemarca, Olanda, care și-au sporit vânzările pe piața chineză. În perioada ianuarie – august 2019, vânzările de carne de porc din Uniunea Europeană în China au crescut cu aproape 50% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, de la 891.000 tone la peste 1,3 milioane tone.

Pesta porcină din China a avut, însă, efecte negative asupra exportatorilor de produse pentru hrana animalelor, soia și sorg, în special.

Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de produse din carne porc din lume. În primele opt luni din acest an, volumele furnizate la export au crescut cu 300.000 de tone, în condițiile în care livrările în state precum SUA, Serbia, Angola, Mexic au scăzut cu mai mult de 20%, până la aproape 40% în Mexic.

Sursa: Comisia Europeană; Puteţi mări imaginea, dând clic pe grafic

România, lovită și ea de pesta porcină africană din iulie 2017, a înregistrat cel mai mare recul din punctul de vedere al abatorizărilor în statele membre UE, cu 9,3%, în perioada ianuarie-august 2019. Pierderile provocate în industria de profil au condus la creșteri importante ale datoriilor raportate de companiile care activează în acest sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram