China, Turcia și Rusia cumpără cele mai multe produse agroalimentare din Uniunea Europeană. Ucraina, Canada și Argentina vând cel mai mult în UE

Exporturile de produse agroalimentare din Uniunea Europeană au continuat să crească și în luna octombrie anul trecut, până la 14,7 miliarde euro, cu 12% mai mult decât în aceeași lună a anului precedent, în timp ce valoarea importurilor s-a cifrat la 10,7 miliarde de euro (o creștere cu 3,6%), potrivit raportului de comerț exterior pentru luna octombrie, publicat joi de Comisia Europeană. Aceste creșteri au condus la un nou record al excedentului lunar în comerțul agroalimentar al Uniunii, de 4 miliarde de euro.

Cea mai mare creștere a exporturilor a fost consemnată în relația comercială cu China (în creștere cu 655 milioane euro), Turcia (în creștere cu 108 milioane euro) și Rusia (în creștere cu 96 milioane euro). Un recul al exporturilor țărilor membre pe piețele extracomunitare a fost înregistrat în relația cu Hong Kong (o scădere de 45 de milioane de euro), Algeria (o cădere de 43 de milioane de euro) și Iordania (cu 35 de milioane de euro), potrivit sursei citate.

În același timp, au crescut importurile agroalimentare din Ucraina (cu 95 milioane euro), Canada (în creștere cu 68 milioane euro) și Argentina (o creștere de 58 milioane euro) și s-au redus cele din Brazilia (o scădere de 60 de milioane euro), SUA (cu 50 milioane euro) și Africa de Sud (o scădere de 48 de milioane euro).

Carnea de porc și grâul, cele mai vândute produse din UE

Carnea de porc (o creștere de 375 milioane euro), grâul (cu 171 milioane euro), organele (un salt de 85 milioane euro) și laptele praf (în creștere cu 64 milioane euro) au fost cel mai bine vândute produse din Uniunea Europeană. Căderi ale exporturilor s-au înregistrat pentru zahăr din sfeclă și trestie (o scădere cu 43 milioane euro), produse necomestibile (în scădere cu 30 de milioane de euro), ulei de măsline (o scădere cu 19 milioane euro) și uleiuri esențiale (scădere cu 13 milioane euro).

Semințele oleaginoase (altele decât soia), fructele tropicale și uleiurile vegetale (altele decât uleiul de palmier și de măsline) au înregistrat cele mai mari creșteri ale valorilor de import, cu 154 milioane euro, 108 milioane euro și, respectiv, 93 milioane euro. Importurile de grâu și de cereale grosiere au înregistrat scăderi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram