Cine face jocurile pe piața globală de bovine

bovine fermier in romania

Efectivele de bovine din România s-au redus cu peste 60%

Din anul 1990 și până anul trecut, efectivele de bovine din România s-au redus cu peste 60%, de la 5,38 milioane capete la aproximativ două milioane capete (decembrie 2018), potrivit Institutului Național de Statistică, reducerile din primul deceniu de după 1990 fiind, în principal, o consecință a pierderii piețelor tradiționale de dinainte de anul 1989, a decapitalizării celor mai multe dintre ferme și a concurenței, pe piața internă, cu importurile de carne de vită. În anul 2010, efectivele de bovine din România se reduseseră cu aproape jumătate din totalul celor consemnate în 1990.

Din anul 2015 și până în anul 2018, șeptelul de bovine a înregistrat o scădere ușoară dar continuă, de la 2,09 milioane capete, la 2 milioane capete, înscriindu-se în tendința generală europeană de descreștere. Spania și Polonia au consemnat o dinamică anuală pozitivă în perioada 2015 – 2018, până la 6,51 milioane capete, respectiv, 6,18 milioane capete. Ungaria a înregistrat, de asemenea, o creștere de la 820.000 de capete, la peste 880.000 capete.

În anul 2018, comparativ cu 2017, în România, numărul de bovine sacrificate în unitățile industriale a scăzut cu 15,2%, informează Institutul Național de Statistică. Astfel, producția de carne de vită a înregistrat un recul, ajungând la 49.922 tone, de la 59.141 tone. Din totalul producției de carne a României, în anul 2018, carnea de vită a reprezentat 5,67%, în scădere de la 7,36% cu un an în urmă. 51% a reprezentat carnea de pasăre, 41% carnea de porc, 1,42% carnea de ovine și caprine. Tendința descrescătoare a sacrificărilor de bovine în abatoare a continuat și în primele patru luni din acest an.

În Uniunea Europeană, producții de carne de vită mai mici și prețuri mai mici

Statele membre ale Uniunii Europene au un efectiv de bovine de aproximativ 88 de milioane de capete, în scădere cu 1,5%, față de decembrie 2017, și o producție anuală totală de aproape 7,8 milioane de tone de carne de vită la un consum estimat la 7,78 milioane tone. Franța, Germania și Regatul Unit sunt principalele state membre producătoare, cu efective de bovine cifrate la peste 18,5 milioane capete, 11,9 milioane capete și, respectiv, 9,6 milioane capete în decembrie 2018, însă toate cele trei state membre au înregistrat scăderi anul trecut.

După sacrificările mai mari din anul 2018, ca urmare a cantităților reduse de furaje, se așteaptă ca producția de carne de vită din acest an să scadă cu 1,1% și cu încă 0,6% anul viitor, se arată în ultima analiză asupra pieței cărnii de vită realizată de Comisia Europeană – DG Agri. Astfel, reducerea cantităților de carne de vită pe piața comunitară va determina o ușoară scădere a consumului în 2019, de la 11 kg, la 10,8 kg pe cap de locuitor, apreciază sursa citată.

În primul trimestru din anul 2019, sacrificările au scăzut cu 1,4% în Uniunea Europeană, din cauza efectivelor de reproducere mai mici și a reducerii numărului de bovine din principalele țări producătoare: Germania, Franța, Olanda, Regatul Unit.

Însă, în pofida reducerilor sacrificărilor, în 2019, prețurile pentru carnea de vită în Uniunea Europeană sunt cu 2% până la 7% mai mici, față de cele consemnate anul trecut, și sub media ultimilor trei ani.

Exporturile de carne de vită din UE pot crește semnificativ în anul 2019, cu 15%, datorită oportunităților existente pe noi piețe. Exporturile de animale vii sunt estimate, însă, în scădere cu 2% în acest an. Ţările din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord ar putea oferi noi oportunităţi pentru exporturile ţărilor membre. Uniunea Europeană estimează că, în următorul deceniu, importurile țărilor membre vor crește, iar prețurile ar putea să scadă sub presiunea producțiilor mai mari din Statele Unite ale Americii, din Brazilia și Argentina.

În comerțul internațional, Uniunea Europeană este concurată puternic de Brazilia, Argentina și Australia (Australia își reconstruiește efectivele de bovine), un studiu al Comisiei Europene indicând că, pe termen mediu, atât exporturile UE de animale vii, cât și cele de carne de vită ar putea să scadă, inclusiv pe fondul preocupărilor comunitare pentru bunăstarea animalelor, dar și al barierelor sanitare.

Exporturile de carne de vită și animale vii ale statelor membre UE în primele patru luni din acest an se cifrează la 240.708 tone, în valoare de 766 milioane euro (din care, 370,8 milioane euro animale vii – 318.370 capete, 395 milioane euro carne de vită – 168.000 tone), conform Comisiei Europene. Anul trecut, volumul total al exporturilor s-a cifrat la 733.332 tone. Principalele destinații la export au fost, în perioada ianuarie – aprilie 2019:

  • Hong Kong – 24.078 tone, în scădere cu 10,9%, față de perioada similară de anul trecut;
  • Israel – 19.012 tone, în creștere cu 25,3%;
  • Algeria – 18.500 tone, în creștere cu 32,7%;
  • Ghana – 13.998 tone, în creștere cu 9,6%;
  • Liban – 12.355 tone, în scădere cu 1,6%;
  • Bosnia-Herțegovina – 12.267 tone, în creștere cu 39,0%.

Livrările către Turcia au totalizat 7.828 tone carcasă, în scădere cu 76,6%, față de perioada similară de anul trecut, către China au fost exportate 5.701 tone, în creștere cu 145,2%. Rusia a importat din Uniunea Europeană 5.567 tone, în creştere cu 100,7%. În acelaşi timp, se aşteaptă o uşoară creştere a exporturilor Rusiei de carne de vită în acest an, după dublarea cantităţilor livrate la extern anul trecut, ca urmare a sprijinului continuu al statului rus pentru susţinerea producţiei de carne de vită. Pentru 2019, se estimează o creştere a producţiei de carne de vită cu 1%, în Rusia.

Volumul importurilor de carne de vită ale Uniunii Europene a totalizat 113.673 tone (623 milioane euro), în primele patru luni din acest an. În 2018, volumul total al importurilor s-a ridicat la 341.053 tone. Cei mai mari furnizori de carne de vită și animale vii pentru Uniunea Europeană sunt:

– Brazilia – 41.877 tone, în scădere cu 11,6% față de perioada similară de anul trecut;

– Argentina – 26.592 tone, în creștere cu 25,8%;

– Uruguay – 19.055 tone, în scădere cu 9,2%.

Cele trei state sud-americane reprezintă aproape 77% din totalul importurilor UE.

USDA apreciază că Brazilia a fost cel mai mare exportator global anul trecut

Cei mai mari exportatori globali de carne de vită (excluzând animalele vii), de la începutul anului și până în luna aprilie a.c., conform Comisiei Europene, după Global Trade Information Services și Eurostat, sunt: Australia (aproximativ 500.000 tone), Brazilia, SUA, India, Noua Zeelandă, Canada, Uruguay, Argentina, UE, Paraguay, Belarus. Cei mai mari importatori mondiali, în aceeași perioadă, sunt: China+Hong Kong (aproape 700.000 tone), SUA, Japonia, Coreea de Sud, Rusia, UE, Chile, Canada, Singapore.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), Brazilia este cel mai mare exportator de carne de vită din lume, în 2018, urmată de India, Australia și Statele Unite. USDA apreciază că aceste patru țări au încheiat anul 2018 cu mai mult de un milion de tone metrice exporturi de carne de vită fiecare. Cei patru mari exportatori reprezintă aproximativ 66% din exporturile mondiale de carne de vită.

În 2018, Brazilia a furnizat aproape 20% din totalul exporturilor globale de carne de vită, depășind India, al doilea mare exportator, cu 527.000 de tone metrice echivalent greutate carcasă, potrivit ultimei analize USDA, publicată în data de 3 iulie a.c., care estimează că Brazilia își va continua traiectoria de creștere a exporturilor pentru următorul deceniu, ajungând la 2,9 milioane de tone metrice sau 23% din exporturile globale de carne de vită până în anul 2028. Brazilia are cel de-al doilea mare lot de bovine din lume – 232 de milioane de capete, iar acordul încheiat, recent, de Uniunea Europeană cu Mercosur, dacă va fi ratificat de statele membre UE, va deschide Braziliei o importantă piață pentru creșterea livrărilor de carne vită.

Creșterea cererii de carne de vită în întreaga lume a stimulat atât producția, cât și productivitatea, apreciază USDA. În 2018, Brazilia a atins cel mai înalt nivel de producție de carne de vită, 9,9 milioane de tone, iar programele care subvenționează și ameliorează pășunile și încrucișările genetice sunt factorii principali ai creșterii generale a producției de bovine în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram