Cine schimbă viața la sat

Agricultura românească este una a paradoxurilor. Un amestec de mari proprietăți cu multe ferme mici și foarte mici. Este domeniul în care, de 30 de ani, specialiști și profani își pun cele mai mari speranțe. Însă, dacă privim doar ponderea agriculturii în produsul intern brut și contribuția acestei ramuri la creșterea economică vom găsi destule motive de dezamăgire. În ultimii ani, agricultura nu a putut depăși 4,5% contribuția în PIB, un nivel, evident, dezamăgitor, dacă ne gândim la așteptări și la faptul că este devansată de ramuri precum construcții, tranzacții imobiliare sau tehnologia informației.


Specialiștii sunt de acord că tema agriculturii trebuie extinsă la nivelul spațiului rural. Din acest punct de vedere, România este atipică în raport cu Uniunea Europeană, în primul rând, prin ponderea, aproape nefirească, a populației care trăiește în mediul rural, de 46,2% din totalul populației României. Este un raport neobișnuit pentru o țară europeană, dar explicabil prin situația specială a României. Spre exemplu, România a cunoscut, după anul 1989, un exod invers, adică o migrație a populației din orașe către zona rurală. Interesant este că acest tip de mișcare a populației continuă și astăzi. Spre exemplu, anul trecut, migrația de la orașe către mediul rural (aproximativ 109.000 persoane) a depășit mutările de la sate în orașe (aproximativ 90.000 persoane). Mulți se retrag din aglomerația marilor orașe, însă cei mai mulți dintre români au o „
legătură specialăcu satul, prin casa părintească, prin terenul moștenit, aflat în proprietate sau în arendă, prin produsele pe care le transportă de la sat la oraș, primăvara și toamna.

În fața acestei situații speciale, nu este de mirare că România este complet atipică față de Uniunea Europeană în ceea ce privește proporția populației care locuiește în mediul urban, față de cea din zona rurală. Cifrele pot fi și mai descurajatoare. Iată câteva: doar 10% din populația rezidentă rurală are acces la servicii de canalizare, doar 37% din gospodăriile cu acces la Internet sunt din mediul rural, jumătate din gospodării pot face față cheltuielilor cu venitul lunar pe care îl realizează, doar 7% din familiile care locuiesc în mediul rural își pot permite un concediu în afara localității de domiciliu, doar 4% își pot permite înlocuirea mobilei uzate, 13% își permit cumpărarea de produse electrocasnice, iar 26% nu își pot permite cumpărarea de haine noi.

Sunt date statistice relevante și deloc încurajatoare. Dincolo de statistici, studiile arată felul complicat în care este văzută agricultura românească. O cercetare recentă realizată de World Vision România arată, pe de o parte, că o treime din români consideră agricultura un domeniu esențial pentru economia românească, dar, pe de altă parte, șapte din zece participanți la studiu nu se gândesc să lucreze în agricultură, iar trei sferturi din cei care ar activa în agricultură ar dori să fie antreprenori și doar 17% ar lua în considerare posibilitatea de a fi salariați.

În același timp, românii au o percepție eronată despre nivelul studiilor necesare pentru a lucra în domeniul agricol. Unul din doi români nu și-ar da copilul la un liceu agricol. O bună parte din participanții la studiu cred că, pentru a lucra în domeniul agricol, este suficient să fie absolvent de liceu agricol, de școală gimnazială sau chiar de patru clase primare.

Cu toate acestea, progresele agriculturii românești sunt, din anumite puncte de vedere, excepționale. Există ferme mari care oferă randamente de nivel european. Există, de asemenea, tehnologii aflate la cele mai înalte standarde, care, în urmă cu doar câțiva ani, păreau de domeniul SF. Există investitori, români și străini, care produc în România cu tehnologie și eficiență de nivel mondial. De la acești fermieri există așteptarea că vor schimba starea agriculturii sau chiar situația spațiului rural românesc. Despre ei, dar și despre partenerii lor de afaceri voi scrie  în fermierinromania.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram