Comisarul european pentru agricultură susține creșterea finanțării pentru sectorul apicol

Sectorul apicol este crucial pentru agricultură și pentru biodiversitate în general. Trebuie să încurajăm apicultorii din întreaga UE, motiv pentru care susțin ferm sporirea de la 120 de milioane euro la 180 de milioane euro a finanțării din partea UE pentru programele apicole pentru următorii 3 ani, ca parte a propunerii Comisiei privind următorul buget alocat agriculturii”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, cu ocazia publicării, marți, 17 decembrie, a raportului privind punerea în aplicare a programelor apicole din UE, citat în comunicatul de presă emis de Parlamentul European (PE).

Numărul stupilor și cel al apicultorilor din Uniunea Europeană au crescut de-a lungul anilor, determinând un avans al producției de miere cu 16 % în Uniunea Europeană, în perioada 2014-2018. 17,5 milioane de stupi din UE gestionați de 650.000 de apicultori au produs 280.000 de tone de miere în 2018.

Apicultura este practicată în toate statele membre ale UE, iar Uniunea Europeană este pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari producători de miere din lume, după China, dar, cu toate acestea, este importator net de miere din țări terțe. Țările UE cu cea mai mare producție de miere (România, Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia) sunt situate în principal în sudul Europei, unde condițiile climatice sunt mai favorabile apiculturii. Anul trecut, România a fost principalul producător de miere din UE, cu 30.900 tone și 1,8 milioane de familii de albine administrate de aproape 23.000 de apicultori.

Uniunea Europeană cofinanțează programe apicole elaborate la nivelul statelor membre în cooperare cu sectorul apicol, în scopul îmbunătățirii condițiilor pentru sector și a comercializării produselor acestuia. Programele se desfășoară pe parcursul unor perioade de câte trei ani, în perioada 2017-2019 fiind pusă la dispoziție o contribuție anuală din partea UE de 36 de milioane euro, dublată de fonduri naționale.

Propuneri pentru includerea programelor pentru apicultură în planurile strategice PAC

Pentru perioada 2020-2022, contribuția anuală a UE a fost majorată de la 36 de milioane euro la 40 de milioane euro, potrivit comunicatului Parlamentului European. Bugetul alocat pentru fiecare stat membru este bazat pe numărul de stupi notificat către UE.

În 2018, dintre cele opt măsuri eligibile în cadrul programelor apicole, cele de asistență tehnică (de exemplu, cursuri de formare profesională, sprijin pentru achiziționarea de echipamente tehnice, sprijin pentru tinerii apicultori) și combaterea agresorilor au primit cea mai mare parte a finanțării disponibile, cu o pondere cumulată de aproape 60%.

Repopularea familiilor de albine și asistența pentru gestionarea deplasării stupinelor în scopul stupăritului pastoral au beneficiat de peste 30 % din buget. Alte măsuri includ cercetarea aplicată, analizele produselor apicole, îmbunătățirea calității produselor și monitorizarea pieței.

În ceea ce privește politica agricolă comună (PAC) pentru perioada de după 2020, Comisia a propus includerea programelor pentru apicultură în planurile strategice PAC. Aceste planuri, elaborate la nivel național, stabilesc modalitățile prin care fiecare stat membru intenționează să îndeplinească obiectivele PAC. Astfel, sectorul apicol se va bucura de o vizibilitate sporită și va contribui, totodată, la îndeplinirea obiectivelor generale ale PAC, inclusiv în ceea ce privește acțiunile climatice. De asemenea, programele vor deveni obligatorii pentru statele membre, pentru a se asigura aplicarea și sprijinirea lor continuă, se mai arată în comunicatul Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram