Comisia Europeană cere restituirea fondurilor alocate pentru crearea bursei de pește de la Tulcea. Curtea de Conturi confirmă neregulile

Comisia Europeană a notificat Ministerul Agriculturii cu privire la necesitatea restituirii fondurilor europene atrase pentru crearea bursei de peşte de la Tulcea, ca urmare a deficienţelor înregistrate în implementarea proiectului, potrivit ministrului agriculturii Adrian Oros, citat de Agerpres.

Astfel, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va trebui să returneze Uniunii Europene suma de 14,9 milioane de lei.

În 22 martie, au inaugurat bursa de peşte. Practic, ce se dorea cu această bursă de peşte? Să se liciteze şi să comercializeze toată producţia piscicolă din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării. Trebuia să aibă un sediu, un punct de colectare la Chilia, mijloace de transport şi un sistem informatic. La auditul care a fost făcut de Curtea de Conturi, nu de către noi, s-a constat: singurele tranzacţii care s-au făcut au fost două tranzacţii în ziua inaugurării. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurării. Apoi, deficienţe grave: punctul de colectare nefuncţional, fără apă, fără nimic, navele de transport nu erau înregistrate şi nu era obţinută nicio autorizaţie esenţială”, a afirmat Oros într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Botoşani, informează Agerpres. Săptămâna trecută, marți, a venit solicitarea din partea Comisiei Europene de a fi returnați cei 14,96 milioane de lei, a mai spus Oros.

Corpul de control coordonat de ministrul agriculturii verifică modul în care a fost derulat proiectul, pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de pierderea sumelor care trebuie returnate, acum, de statul român.

85% din consumul intern de pește provine din import și, în aceste condiții, o bursă de pește în România este oportună. Ministrul Oros a declarat că intenționează să salveze ideea funcționării unei burse de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram