Comisia Europeană solicită mai multă transparență din partea statelor membre, în privința raportării prețurilor de-a lungul lanțului alimentar

Comisia Europeană a anunțat că va adopta măsuri pentru a introduce o mai mare transparență în ceea ce privește raportarea prețurilor de-a lungul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare.

O mai mare transparență va permite diferiților actori să facă alegeri pe baza unor informații mai bune, va permite înțelegerea formării prețurilor și a dezvoltării tendințelor de-a lungul lanțului alimentar, subliniază Comisia Europeană.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: Creșterea transparenței pieței înseamnă a oferi mai multe informații, pentru mai multe produse, mai des. Procedând astfel, vom oferi un echilibru mai mare lanțului și vom asigura o luare a deciziilor mai eficientă. Creșterea transparenței se referă și la corectitudine: permitem accesul egal la informațiile despre prețuri, ceea ce va aduce o mai mare claritate asupra funcționării lanțului de aprovizionare cu produse alimentare. Suplimentată de directiva recent adoptată care interzice practicile comerciale neloiale, precum și de îmbunătățirea legislației privind organizarea de producători din 2017, aceste reguli vor consolida rolul fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, un obiectiv esențial pentru Comisie.

Măsurile vor fi adoptate de Comisie în săptămânile următoare și se vor aplica sectorului cărnii, produselor lactate, vinului, cerealelor, semințelor oleaginoase și proteice, fructelor și legumelor, uleiului de măsline și zahărului, începând cu 1 ianuarie 2021, anunță Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram