Concurența pe piața grâului

Franța a câștigat în fața concurenței din Rusia și Ucraina licitația de la începutul acestei luni, pentru vânzarea a 60.000 de tone de grâu în Egipt, la un preț de 199,10 dolari/tonă FOB (219,35 dolari/tonă CIF), echivalentul a 182 euro/tonă, cu livrare în perioada 5 – 15 noiembrie a.c., potrivit raportului publicat ieri de Agricensus. Cea mai apropiată ofertă de grâu, din punctul de vedere al prețului, a fost cea rusă, anunță platforma franceză de consultanță agritel.com, defalcată în prețul de 203,50 dolari/ tonă FOB și 16 dolari transport, adică 219,50 dolari/tonă CIF.

Aceasta este a doua licitație consecutivă a cumpărătorului de cereale de stat din Egipt, GASC, pe care Franța o câștigă. La licitația precedentă, care s-a încheiat la data de 25 septembrie a.c., GASC a cumpărat 300.000 de tone de grâu francez și rus, la un preț mediu de 214,02 dolari/tonă cu transport inclus. Franța, care are cea mai mare producție de grâu din Uniunea Europeană, peste 39 de milioane de tone grâu ușor în acest an, cu mai mult de 10 milioane de tone peste producția totală de cereale a României (estimată până la 30 de milioane de tone), are ca țintă să vândă, în acest an, aproximativ 20 de milioane de tone de grâu pe piețele externe, inclusiv intracomunitare, și este de așteptat că va rămâne competitivă din punctul de vedere al prețului, inclusiv în concurența cu țările care vând la Marea Neagră. Pe de altă parte, Rusia a anunțat că preconizează un an foarte bun pentru recolta de grâu, semnificativ mai mare decât anul trecut. Analiștii externi se așteaptă ca, în curând, Egiptul să lanseze o nouă licitație pentru achiziția de grâu.

Ieri, pe bursele externe, grâul a pierdut din preț

Pe bursele externe, ieri, prețul grâului a coborât semnificativ. La Euronext, Paris, grâul a pierdut, ieri, un euro/tonă față de ziua anterioară, cotațiile la închidere fiind de 174,50 euro/tonă la contractele cu termen de livrare în luna decembrie a.c., 178,25 euro/tonă pentru livrare în luna martie 2020, 181 euro/tonă – livrare în luna mai 2020. Prețurile porumbului și rapiței nu s-au schimbat prea mult.

Reamintim că România, cu o producție apreciată la aproximativ 10 milioane de tone de grâu în acest an, a exportat în țările din afara Uniunii Europene peste două milioane de tone de grâu, cea mai mare cantitate dintre toate țările UE, în perioada 1 iulie – 29 septembrie, reprezentând aproape 57% din cantitatea furnizată în anul de comercializare trecut, 2018/2019, când principalele destinații au fost Egiptul și Iordania. Franța a avut o activitate de export pe piețele extracomunitare mult mai redusă (1,36 milioane tone), în aceeași perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram