Consiliul Concurenței a lansat Monitorul prețurilor la alimente

Consiliul Concurenţei a lansat, marţi, platforma ”Monitorul preţurilor la alimente”. Acest instrument permite compararea a peste 30.000 de produse din 1.700 de magazine din toată ţară, scopul fiind acela de a întări competiţia pe această piaţă şi a ieftini alimentele din magazinele care afișează cele mai scumpe produse.

„Când am o listă de cumpărături, pot cu uşurinţă compara preţurile, fără să merg din magazin în magazin. O fac mai uşor, de pe telefon sau computer. Pe oameni îi interesează preţurile cele mai mici şi această transparenţă în piaţă va obliga magazinele care au preţuri mai mari să le reducă, să coboare spre nivelul preţurilor mai mici, astfel facem concurenţa să acţioneze mai repede şi mai bine. Urmărim convergenţa preţurilor spre nivelul cel mai scăzut”, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la evenimentul de lansare a platformei.

În cazul în care consumatorii constată că informaţiile de pe aplicaţie sunt altele, față de cele reale, ei pot sesiza acest lucru Consiliului Concurenţei sau Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). „Nu putem exclude aceste probleme. O să lucrăm cu magazinele, dacă informaţiile sunt greşite. Am cooperat până acum foarte bine cu marile lanţuri de magazine, dar avem şi un plan B, putem aplica sancţiuni dacă informaţiile nu sunt corecte. Începem cu vorba bună, dar avem tot timpul şi bâta. (…) Interesul companiilor este să coopereze cu noi”, a subliniat oficialul Concurenţei.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a avertizat consumatorii să nu se uite doar la preţ, ci şi la calitate. „Salut această iniţiativă, cu rezerva că vorbim de o informare sub sancţiunea de a nu fi completă şi corectă. Spun acest lucru pentru că nu rareori ieftin a fost dovedit ca fiind noul scump, exemple fiind fructele tratate cu substanţe care nu sunt neapărat cele mai sănătoase sau produse ieftine care imită produsele lactate. Consumatorii să nu aleagă doar preţul, ci şi calitatea, termenul de garanţie şi modalităţile de procesare”, a atras atenţia Constantinescu.

Legislaţia europeană obligă autorităţile statelor membre să lanseze comparatoare de preţuri pe diverse pieţe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram