Consum de carne de vită în scădere, cerere mai mare pentru carnea de pasăre, incertitudini pe piața cărnii de porc

Consumul anual de carne în Uniunea Europeană este preconizat în scădere cu 1 kg pe cap de locuitor, până la 68,6 kg pe cap de locuitor în 2030, ca efect al preocupărilor sociale ale consumatorilor europeni, etice, de sănătate și de mediu, potrivit raportului de perspectivă agricolă al UE pentru perioada 2019 – 2030.

Consumul de carne de vită este previzionat în scădere în Uniune, de la 10,8 kg pe cap de locuitor în 2019 până la 10 kg pe cap de locuitor în 2030, în schimb cererea pentru păsări de curte va crește constant între 2019 și 2030.

Se preconizează o scădere a producției de carne de vită cu 9,4%, în perioada de perspectivă, și o ușoară creștere a prețurilor către 2030. Cu toate acestea, oportunitățile comerciale ar putea duce la creșterea exporturilor de carne de vită din UE.

Producția de carne de pasăre a UE ar putea ajunge la 16,5 milioane de tone până în 2030, cu un consum în UE de 26,6 kg pe cap de locuitor și o cerere globală puternică și continuă.

În privința cărnii de porc, recentele focare de pestă porcină africană au un impact puternic asupra pieței mondiale de profil, potrivit raportului de perspectivă agricolă al UE. Pe termen scurt, exporturile UE în China pentru toate tipurile de carne, dar, în special, pentru carne de porc, rămân susținute. Criza cărnii de porc, de pe piețele asiatice, în principal, creează însă incertitudine asupra modelelor de ofertă și asupra comerțului global pe termen lung. În plus, o disponibilitate mai mică de carne de porc pe piața UE ar putea conduce la modificări ale obiceiurilor de consum ale europenilor.

Creșterea cererii globale de carne de porc ar trebui să conducă la o majorare pe termen scurt a producției de porc din UE și la prețuri mai mari. Creșterea prețurilor pentru carnea de porc, previzionată și de specialiștii români, ar putea duce la o scădere mai puternică a consumului în UE decât a fost planificat. Cu toate acestea, atunci când piața asiatică a cărnii se va redresa, producția UE va fi în scădere puternică și, o dată cu aceasta, și prețurile se vor reduce, arată raportul de perspectivă agricolă al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram