Cota de pescuit calcan a României a fost majorată la 75 de tone

Cota de pescui calcan în Marea Neagră alocată României, pentru perioada 2020-2022, a fost majorată la 75 de tone, potrivit Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA).

„După propunerile înaintate de Grupul de lucru pentru evaluarea stocurilor la Marea Neagră al GFCM, din septembrie 2019 de la Trabzon, Turcia și, ca urmare a negocierilor prelungite, s-a convenit ca pentru UE să se atribuie o cotă anuală de 150 tone calcan pentru anii 2020, 2021 si 2022, din care 75 tone/an revin României și 75 tone/an Bulgariei”, potrivit unui comunicat al ANPA.

În anul 2017. cota de calcan a României era de doar 43 tone/an, a crescut apoi în anii 2018 și 2019 la 57 tone/an, iar acum, pentru următorii 3 ani, cota este majorată la 75 tone/an. „Meritul revine deopotrivă Uniunii Europene și României, ca urmare a măsurilor de management durabil privind calcanul din Marea Neagră, luate în ultimii ani, care au condus la revigorarea stocului acestei specii valoroase. Totodată, alocarea acestei cote constituie o realizare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care s-a implicat constant în toate acțiunile GFCM care privesc pescuitul comercial la Marea Neagră”, precizează ANPA.

La Sesiunea Anuală a Comisiei Generale pentru Pescuit în Mediterană și Marea Neagră (GFCM), care s-a desfășurat în perioada 4-8 noiembrie la Atena au participat 18 state membre GFCM, două state cooperante (Georgia și Ucraina, care nu sunt membre GFCM) și ca observatori – Arabia Saudită, Bosnia-Hertegovina, Federația Rusă și Palestina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram