Credite pentru beneficiarii APIA garantate de FNGCIMM

Fermierii, beneficiari ai programelor de finanțare prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), pot obține credite garantate de FNGCIMM în limita a maximum 80% din valoarea creditelor pentru capital de lucru, în vederea desfășurării activităților curente.

Garanția, de până la 2,5 milioane euro/beneficiar, se acordă fermierilor activi care intenționează să acceseze credite pentru capital de lucru, în baza sumelor alocate din subvenții/ajutoare de stat, la solicitarea băncilor și în baza aceleiași documentații depuse pentru accesarea creditului, anunță un comunicat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Beneficiarii subvențiilor de stat din sectorul agricol și alimentar vor putea solicita credite garantate de FNGCIMM pentru următoarele măsuri:

a) măsura 14 – bunăstarea animalelor, anul de angajament 2019;

b) măsura 14 T – plăți privind bunăstarea animalelor, anul de cerere 2019;

c) schemele de sprijin implementate de APIA – campania 2019.

Pentru a beneficia de garanția FNGCIMM, fermierii trebuie să dețină adeverințele emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară în sensul prevederilor Comunicării Comisiei Europene, să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale finanțatorilor și să nu beneficieze de garanții de la alte Fonduri de garantare pentru finanțarea accesată.

Pentru garanția acordată, se plătește un singur comision de garantare, calculat în funcție de categoria de risc stabilită de banca finanțatoare. Valoarea comisionului de garantare începe de la 1,1%/ an, pentru beneficiarii încadrați de bancă în categoria I, comisionul mediu fiind între 1,5% și 1,6%, se precizează în comunicatul FNGCIMM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram