Crește cererea de grâu pe piețele internaționale. Un semnal bun pentru prețuri

Cresc cererile pentru grâu, în special pentru grâul moale, din partea mai multor țări, precum Egipt, Tunisia, Algeria, Maroc. Marocul, pe fondul unor producții interne foarte slabe, a decis reducerea tarifelor la import de la 135% la 35%, de la 1 octombrie a.c., informează agritel.com. Importurile Marocului sunt previzionate de USDA să avanseze cu aproximativ un milion de tone, în acest an, inclusiv pe fondul unui consum în creștere. Agritel se așteaptă ca exportatorii francezi să fie foarte activi la cererile lansate pentru aprovizionarea cu grâu a Marocului, de asemenea, și cei din SUA, care beneficiază de contingente tarifare preferențiale.

Se așteaptă o ușoară creștere și a importurilor egiptene de grâu, în condițiile în care estimările privind consumul din acest an sunt peste cele de anul trecut. Revenirea cumpărătorilor pe piețele internaționale sprijină prețurile grâului marcate de o perioadă de declin, opinează agritel.com

În același timp, însă, Ucraina, un furnizor important pentru Egipt și competitor al României pe această piață, menține un ritm susținut al exporturilor, cu volume semnificative. Ministerul de profil din Ucraina a estimat la aproape 7 milioane de tone cantitățile de grâu livrate pe piețele externe de la începutul campaniei 2019/2020 și până la 18 septembrie a.c., cu 2,8 milioane tone mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al cerealelor exportate de Ucraina a ajuns la 11,5 milioane tone (7,47 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut). Exporturile de orz au fost de 2,57 milioane tone, cele de porumb de 1,9 milioane tone, în creștere față de anul trecut. În vederea sprijinirii activității de export, compania feroviară ucraineană lansează un program nou care vizează îmbunătățirea activității logistice în domeniul transportului de mărfuri, în special de cereale, programat să fie implementat la sfârșitul acestei luni, potrivit agritel.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram