Culturi afectate de vremea nefavorabilă din această vară. Ce șanse au fermierii să obțină despăgubiri?

Culturile calamitate de vremea nefavorabilă din acest an pot fi despăgubite de societățile de asigurare, dacă au fost asigurate. În cazul celor neasigurate, fermierii trebuie să aștepte decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind declararea unor culturi sau a unor zone ca fiind calamitate. Ministerul Agriculturii face demersuri la Uniunea Europeană în vederea accesării banilor din Fondul de Solidaritate, pentru despăgubirea culturilor agricole distruse de inundații. Dacă vor veni sume, noi avem documentele în baza cărora să se poată face despăgubiri. Ministerul Agriculturii va decide prin ce instituții se vor face respectivele plăți”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui citat de publicația electronică estnews.ro.

Când se activează Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene oferă ajutor financiar, în completarea cheltuielilor făcute de un stat membru, pentru a face față pagubelor provocate de o catastrofă naturală majoră. Pentru a fi considerată catastrofă naturală majoră, nivelul pagubelor unui stat ar trebui să ajungă la peste trei miliarde de euro. De asemenea, statul afectat trebuie să depună o cerere de intervenție a Fondului, în cel mult 12 săptămâni de la producerea primelor pagube, în care să specifice o estimare a cuantumului total al pagubelor directe și a impactului calamității asupra populației, economiei și mediului.

Fondul a acordat ajutoare de peste cinci miliarde de euro, pentru 24 de țări europene, de la crearea lui, în 2002, ca urmare a 80 de catastrofe: inundații, furtuni, secete, cutremure, incendii de păduri.

Vă reamintim că, din această primăvară, fermierii români au la dispoziție fonduri europene nerambursabile pentru asigurarea culturilor agricole și a animalelor.

Finanțarea este asigurată prin submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul PNDR 2014-2020. Mai multe informații puteți afla aici: https://fermierinromania.ro/asigurarile-agricole-nu-au-succes-la-fermieri-in-pofida-subventiilor-acordate-de-stat/

Fermierinromania.ro trece în revistă principalele culturi afectate de vremea nefavorabilă din această vară

Vaslui. Ploile torențiale din perioada mai – iunie 2019 au produs pagube importante în agricultura județului Vaslui. Culturile agricole și plantațiile de livezi au fost afectate de inundații, grindină sau scurgeri de pe versanți. Potrivit estnews.ro, au fost calamitate 5.400 de hectare de teren agricol din județ, dintre care 1.615 hectare de porumb, 1.078 hectare de floarea soarelui, 762 hectare de grâu, 168 hectare de rapiță, 1.368 hectare de fânețe. Alin Trifu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vaslui, citat de estnews.ro, a declarat că „foarte mulți fermieri au demarat procedurile de încheiere a polițelor de asigurare”. „Ne așteptăm ca, în perioada următoare, aceștia să depună dosarele pentru cererile de finanțare aferente culturilor de primăvară. Etapa de depunere a dosarelor se desfășoară în intervalul 1 aprilie 2019 – 30 noiembrie 2019”, a precizat sursa citată. Rămâne de văzut câți fermieri din Vaslui vor încheia, în cele din urmă, polițe de asigurare. În județul Olt, de exemplu, doar doi fermieri aveau încheiate polițe de asigurare agricolă până la sfârșitul lunii iunie.

Bihor. Peste 4.000 de hectare de culturi agricole calamitate în Bihor. Cele mai afectate zone sunt: Sălard, Biharia, Spinuş dau şi Cefa, Inand, Ateaş, potrivit bihor.ro.

Dolj. Aproape 2.000 de hectare de teren agricol au fost afectate de ploi abundente și de grindină, în proporție de 30% și 100%, potrivit publicației ziarul agricol. Cele mai afectate sunt culturile de grâu – 1.642 de hectare, orz – 141 hectare, mazăre – 47 de hectare, porumb – 6 hectare, floarea-soarelui – 5 hectare. 45 de hectare de legume în câmp au fost, de asemenea, afectate.

Gorj. Grindina a afectat, în luna iunie a acestui an, mai multe culturi de căpșuni, vie, cartofi, ceapă și fasole din zona localităților Bumbești Jiu, Mușetești și Tismana. Vremea capricioasă le-a dat bătăi de cap şi apicultorilor. Din cauza vremii, albinele nu au mai putut ieși din stupi și producția de miere a scăzut. Apiculturii din Gorj au cerut sprijin Guvernului, iar directorul Direcției agricole județene a transmis solicitarea către MADR, anunță „Accent în Gorj”. Aceeași problemă au avut-o și apicultorii din județele Brașov și Mureș.

Harghita. Fermierii harghiteni fac eforturi pentru stăpânirea atacului de mană la cartofi, informează realitateadeharghita.net, citând agenția de presă Agerpres. Șeful Direcției agricole Harghita a declarat că nu există o statistică a suprafețelor afectate, dar că pericolul este mare. Vremea din ultima perioadă a fost prielnică pentru apariția manei și depinde numai de fermieri pentru a stăpâni extinderea bolii.

Vrancea. Grindina din a doua parte a lunii iunie a.c. a afectat 660 de hectare de culturi agricole în zona Ciorăști și Cîmpineanca. Cele mai afectate au fost culturile de grâu (298 de hectare), porumb (226 hectare), rapiță (55 hectare), floarea-soarelui (77 hectare). Au mai fost afectate 32 de hectare de vie, informează monitoruldevrancea.ro. Gradul de calamitare a culturilor este între 30 și 100%.

Mureș. 2.021 de hectare de teren agricol, 94 de hectare de pășuni și fânețe, 189 de grădini au fost afectate de ploile abundente din luna mai. Infrastructura locală a fost, de asemenea, grav avariată. Prefectura județului a solicitat guvernului un sprijin financiar în valoare de 10 milioane de lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.

Prahova. Aproximativ 4.000 de hectare de culturi agricole au avut de suferit din cauza inundațiilor, grindinei și viiturilor din luna iunie, informează prahovabusiness.ro. În zona Urlați au fost afectate 318 hectare de grâu, 280 de hectare de porumb, 145 de hectare de floarea-soarelui, 45 de hectare de rapiță, 18 hectare de orz și 623 de hectare de viță-de-vie. La Valea Călugărească, au fost afectate 178 de hectare de porumb, 150 de hectare de grâu, 55 de hectare de floarea soarelui, 306 hectare de viță-de-vie. La Tomșani, au fost calamitate 358 de hectare de grâu, iar la Ceptura alte 60 de hectare de grâu, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram