Agro Jurnal, Digi24: Cum văd politicienii viitorul agriculturii românești

Unde se află agricultura românească și care sunt prioritățile pentru următorii ani au fost subiectele de dezbatere în emisiunea Agro Jurnal care a avut loc duminică, 9 februarie, la Digi24.

Fermierii au nevoie de finanțare, de o bună organizare și de piață, a spus Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii și deputat în Parlamentul României. Constantin consideră că din punctul de vedere al finanțării, al dotărilor, fermierii au făcut pași importanți, dar este necesar ca produsele lor să ajungă pe piețele de desfacere, iar acestea trebuie diversificate. Din această perspectivă măsurile de sprijin financiar în agricultura românească ar trebui să vizeze, cu prioritate, stimularea fermierilor pentru a se organiza în structuri asociative, iar acțiunile guvernului ar trebui să se concentreze pe deschiderea de noi piețe, precum Orientul Mijlociu sau Orientul Îndepărtat, acolo unde fermierii pot obține prețuri bune pentru produsele românești.

Dacă rămân închiși în piața comună, care acum reprezintă aproximativ 70% din piața de desfacere a produselor agricole românești, chiar dacă produc mai mult, fermierii sunt nevoiți să vândă la prețuri mai mici”, a precizat Daniel Constantin.

Daniel Constantin, deputat: „M-aș concentra mai mult pe zona de desfacere și, în egală măsură, pe zona de organizare”

Politicianul consideră că pentru stimularea asocierii fermierilor, cel puțin pe segmentul de vânzare a produselor, sprijinul financiar nerambursabil pentru realizarea de investiții ar trebui să se apropie de 90%, iar restul de 10% să fie obținut din credite garantate de Fondul de garantare. În viziunea lui Constantin, acest lucru este foarte important în special pentru fermierii mici, care au nevoie de investiții pentru a ajunge cu produsele pe piața de desfacere și pentru a avansa la nivelul celor mijlocii. „Aici contează foarte mult și cum explică oficialii români această necesitate la Bruxelles”, a spus deputatul Daniel Constantin.

Senatorul UDMR Tanczos Barna, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a remarcat că, deși agricultura românească a avut o absorbție bună a fondurilor europene, nu a existat o viziune asupra dimensiunii fermelor. Tanczos Barna consideră că polarizarea din agricultura românească și menținerea extremelor către care se duc fondurile europene nu vor contribui la creșterea eficienței în domeniu.

Tanczos Barna, senator: „Trebuie să încurajăm consolidarea fermelor”

Dacă investim în fermele foarte mici nu vom avea eficiență, pentru că aceste ferme nu vor reuși să producă pentru piață. Trebuie să ajungem, cumva, spre mijloc, trebuie să încurajăm consolidarea fermelor, să avem politici structurale pe fond funciar, astfel încât proprietarul de teren să nu mai aibă intenția să depună cereri de finanțare pentru 3 hectare, 5 hectare. Media ar trebui să ajungă, în funcție de zonă, la 50 de hectare, 100 hectare, 500 hectare, dimensiunea optimă. Există și cealaltă extremă. 50.000 de hectare, 20.000 de hectare, zeci de mii de hectare într-o singură fermă. Eu nu cred că aceasta este o soluție bună pentru agricultura din România. Vedem sate depopulate pentru că lipsește opțiunea de a lucra o fermă de 50 – 100 hectare”, a spus Tanczos Barna în emisiunea Agro Jurnal, difuzată la Digi24. „Trebuie să găsim o soluție să-i convingem pe micii fermieri să renunțe la agricultură, dacă nu o fac în mod performant, și să închirieze terenurile către tineri fermieri care pot aduce și tehnologie nouă și fonduri pentru a face un business pentru piață”, a mai spus Tanczos Barna. Opțiunea lui Tanczos este de plafonare a suprafețelor agricole care pot fi deținute de o persoană fizică sau juridică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram