David Sassoli, președintele Parlamentului European: „Pentru Parlamentul European, reducerile propuse pentru agricultură și coeziune sunt inacceptabile”

Agricultura și politica de coeziune sunt nenegociabile pentru Parlamentul European în discuțiile pe tema bugetului pentru perioada 2021-2027. „Pentru Parlamentul European, reducerile propuse pentru agricultură și coeziune (de Consiliul European – n.r.) sunt inacceptabile”, le-a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European, șefilor de stat și de guvern reuniți pentru două zile la Bruxelles, joi și vineri, 20 -21 februarie, pentru a discuta viitorul cadru financiar multianual. La nivelul Uniunii Europene există trei propuneri de buget pentru următorii șapte ani, în valoare totală de: 1.324 miliarde euro – propunerea Parlamentului European; 1.134 miliarde euro propunerea Comisiei Europene, 1.095 miliarde euro, propunerea președintelui Consiliului European, Charles Michel. Aceste propuneri se bazează pe următoarele alocări din partea statelor membre: 1,11% din Venitul Național Brut – propunerea Comisiei Europene, 1,3% – propunerea Parlamentului European, 1,07% propunerea lui Charles Michel.

Bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani suscită discuții intense și încordate la nivelul statelor europene. Ieșirea Marii Britanii din UE și lăsarea unui gol de aproximativ 12 miliarde de euro anual în bugetul Uniunii, simultan cu noile angajamente ale Comisiei Europene, precum Acordul Verde, tranziția digitală și Europa geopolitică, necesită resurse financiare suplimentare. Iar statele membre net contributoare, Suedia, Olanda, Austria, Danemarca, vor să limiteze contribuțiile la 1% din Venitul Național Brut și să beneficieze de politica de rebate.

Sassoli le-a spus liderilor UE reuniți la Bruxelles că trebuie eliminată „dihotomia artificială între contribuabili neți și beneficiari”, adăugând că „toate statele membre, fără excepție, beneficiază de statutul de membru UE”.

Cum putem scurta distanțele dintre centru și periferie, dacă reducem fondurile pentru coeziune sau cum putem dezvolta o Europă verde dacă nu investim în agricultură?”, a mai spus Sassoli.

El le-a amintit liderilor UE că aprobarea Parlamentului este indispensabilă pentru bugetul UE și a spus că deputații nu vor accepta orice acord. 

Reuniunea din această săptămână a Consiliului European s-a terminat cu un eșec, liderii celor 27 de țări UE nereușind să ajungă la un acord comun privind bugetul pentru următorii șapte ani. Un nou summit va avea loc în luna martie.

În paralel cu bugetul global al Uniunii Europene se discută și Politica Agricolă Comună.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram