Deficit comercial în creștere, în comerțul intracomunitar cu alimente și animale vii

Exporturile românești de alimente și animale vii în țările membre UE au crescut cu 6,3% în primele două luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, însă dinamica importurilor a fost mai mare, înregistrându-se o creștere cu aproape 14%.

Valoarea totală a exporturilor de alimente și animale vii în UE, realizate în lunile ianuarie – februarie a.c., s-a cifrat la 369,6 milioane euro, în timp ce importurile au însumat peste un miliard de euro, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, deficitul comercial în primele două luni ale anului în curs, în relația cu UE, a fost de 685 milioane de euro, în creștere cu 117 milioane euro față de perioada similară din 2019.

Valoarea totală a exporturilor de alimente și animale vii, rezultată din comerțul internațional (în țări UE și non-UE), a fost de 838 milioane euro, iar importurile au însumat peste 1,2 miliarde euro în lunile ianuarie și februarie a.c.

Livrările de băuturi și tutun pe piața comună au crescut cu 46% în primele două luni din 2020, comparativ cu perioada similară din anul precedent, ajungând la aproximativ 183 milioane euro, în timp ce importurile au avansat cu aproximativ 13%, până la 86 milioane euro. În total, exporturile de băuturi și tutun pe piața internațională au însumat aproape 230 milioane euro, iar importurile 118 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram