Deficit de lucrători agricoli în Germania și interdicția intrării sezonierilor străini pe teritoriul țării. Miniștrii agriculturii din UE vor avea o videoconferință

În pofida solicitărilor reprezentanților sectorului agricol, Germania a decis astăzi, miercuri, 25 martie, să interzică intrarea lucrătorilor sezonieri străini pe teritoriul țării, inclusiv a cetățenilor statelor membre UE, transmite profit.ro. Decizia survine la doar câteva zile după ce ministrul german al agriculturii Julia Klöckner declarase că deficitul de forță de muncă ar putea fi asigurat din străinătate și încerca demersuri în acest sens, în condițiile închiderii granițelor terestre. Klöckner, într-o corespondență cu ministrul german al muncii, îi sugerase acestuia să ia în calcul introducerea unui permis de muncă temporar pentru persoane din țări precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia sau chiar Senegal, potrivit euractiv.com. De asemenea, a făcut apel la cancelarul Merkel pentru a discuta această problemă direct cu șefii guvernelor din țările Europei de Est. Problemele induse de criza coronaviruslui vor fi abordate și în videoconferința miniștrilor agriculturii din țările UE.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cel puțin 30.000 de lucrători sezonieri sunt necesari doar în luna martie, iar până în luna mai cererea va crește la 85.000. În prezent, urgența este pentru culturile de sparanghel și căpșuni. Anul trecut, recolta de sparanghel în Germania a fost de aproximativ 122.000 de tone, iar fermierii se tem că anul acesta nu va fi posibilă colectarea întregii recolte, din cauza lipsei de muncitori. Fermierii germani se află sub presiunea timpului și a unui deficit de forță de muncă. O mare parte din lucrătorii sezonieri activi în sectorul fructelor, legumelor și al vinului proveneau, în fiecare an, din România și Polonia, relevă euractiv.com. 85% din lucrătorii sezonieri străini sunt români, potrivit aceleiași surse.

Ministerul german al Agriculturii caută modalități de a atrage lucrători din alte industrii.

Cabinetul cancelarului Angela Merkel relaxează semnificativ regulile privind munca în domeniul agricol. Euractiv.com scrie că miniștrii germani au decis, de exemplu, să extindă „regula de 70 de zile” pentru lucrătorii sezonieri care pot lucra acum până la 115 zile, până la sfârșitul lunii octombrie, fără a plăti contribuții la asigurările sociale. Au fost, de asemenea, majorate limitele de venituri suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram