Deputații europeni vor să aloce mai mulți bani pentru protejarea ecosistemelor naturale

Cel puțin 10% din bugetul Uniunii Europene pe termen lung ar trebui direcționat pentru stimularea biodiversității, sunt de părere deputații europeni, iar 30% din teritoriul Uniunii ar trebui să constituie arii naturale, se arată într-o comunicare a Parlamentului European (PE).

Speciile de plante și de animale dispar din ce în ce mai repede din cauza activităților umane, menționează comunicatul PE, iar principalele cauze sunt: schimbarea destinației terenurilor (despăduriri, monoculturi intensive, urbanizare), exploatarea directă, precum vânătoarea și pescuitul excesiv, schimbările climatice, poluarea, speciile invazive.

Un milion de specii, de plante și de animale, dintr-un total de opt milioane, sunt amenințate cu dispariția, multe dintre acestea în doar câteva decenii, potrivit unui raport ONU publicat anul trecut. Sunt cercetători care consideră că ne aflăm în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă din istoria Pământului. În cele cinci evenimente anterioare, au dispărut între 60 și 90% dintre specii, iar în urma unor astfel de împrejurări, ecosistemele se restabilesc în decursul a milioane de ani, relevă sursa citată.

Eurodeputații au cerut, în ședința de joi, ca la conferința ONU pe această temă, care va avea loc în China în octombrie 2020 și în urma căreia urmează să se decidă strategia post-2020, să se stabilească obiective obligatorii pentru stoparea pierderii biodiversității.

Ecosistemele sănătoase ne oferă multe lucruri esențiale, pe care le luăm ca atare. Plantele transformă energia soarelui, făcând-o disponibilă altor forme de viață, bacteriile și alte organisme descompun materia organică în nutrienți, oferind plantelor un sol bogat, polenizatorii sunt esențiali pentru reproducerea plantelor, garantând producția de alimente, plantele și oceanele captează bioxidul de carbon, ciclul apei depinde semnificativ de organismele vii”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram