Dificultățile în aprovizionare și cumpărăturile de panică stimulează creșterea prețurilor produselor alimentare

Cotațiile pentru cereale se mențin în creștere, continuând tendința ascendentă de săptămâna trecută.

Cotația pentru grâu a ajuns la 195,50 euro/tonă (+4,25), pentru contracte cu livrare în luna mai 2020, la bursa futures Euronext, Paris (luni, 23 martie, ora 17:00), cu un maximum al cotației tranzacțiilor pe parcursul ședinței de luni de 198 euro/tonă și un minimum de 194,50 euro/tonă. Cotația porumbului a urcat la 169,50 euro/tonă (+1,25), pentru contracte cu livrare în luna iunie 2020, cu un maximum de 170 euro/tonă și un minimum de 168,50 euro/tonă.

Cererea pe piața internațională continuă să fie susținută, mai ales din partea Chinei. Dar, trebuie adăugate problemele logistice legate de transport, fie auto, din cauza lipsei șoferilor, fie cu trenul. Există dificultăți de aprovizionare în anumite regiuni, iar această situație stimulează creșterea prețurilor.

Reuters a transmis într-o știre publicată duminică că deși oferta de cereale şi de plante oleaginoase a principalelor state exportatoare este suficientă, achizițiile de panică ale marilor importatori, pe fondul cererii ridicate din partea consumatorilor, ar putea „aprinde” inflația la produsele alimentare pe piața mondială.
Consumatorii din întreaga lume, din Singapore în Statele Unite, au făcut coadă la magazine în ultimele săptămâni pentru a se aproviziona cu articole de la orez și produse sanitare până la hârtie igienică, scrie Reuters. Prețurile de referință pentru următoarea perioadă la grâu, la Chicago, au crescut cu peste 6% săptămâna trecută, cea mai mare creștere săptămânală din ultimele nouă luni, iar prețurile orezului din Thailanda, al doilea mare exportator de cereale din lume, au urcat la cel mai mare nivel din august 2013.

Nu este o problemă de aprovizionare, dar este o schimbare de comportament în ceea ce privește securitatea alimentară. Ce se întâmplă în situația în care cumpărătorii de mărfuri vrac cred că nu vor mai putea achiziționa grâu sau orez în lunile mai sau iunie? Aceasta ar putea duce la o criză globală de aprovizionare cu alimente, a declarat Abdolreza Abbassian, senior economist la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citat de Reuters.

Ministrul român al agriculturii, Adrian Oros, a transmis, duminică, într-un mesaj video pe Facebook: „Monitorizăm zilnic preţul la raft al alimentelor de bază. Pieţele agroalimentare trebuie să rămână deschise respectând procedurile şi măsurile de siguranţă din supermarketuri. Este important ca producătorii români să aibă unde să îşi vândă producţia, iar populaţia să aibă acces la produse proaspete, sigure şi la preţuri corecte. De aceea este necesar ca samsarii, speculanţii şi falşii producători să nu aibă acces în aceste pieţe”, relatează Agerpres.

Adrian Oros a mai spus că Ministerul Agriculturii a luat urgent măsuri pentru a continua plata subvenţiilor şi activitatea de accesare şi implementare a măsurilor de sprijin, cu asigurarea condiţiilor necesare protejării beneficiarilor şi în egală măsură a angajaţilor. Toate programele de minimis şi de ajutor de stat se vor derula şi anul acesta. Ne bazăm pe corectitudinea şi buna credinţă a beneficiarilor. Este în derulare pregătirea campaniei de irigaţii în aşa fel ca apa să ajungă la fiecare fermier care a semnat contractul, a declarat Oros citat de agenția de presă Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram