Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „Un sat sănătos nu poate exista fără o clasă de mijloc sănătoasă”

Ministerul Agriculturii intenționează să mute centrul de greutate pe sprijinirea fermelor agricole de familie, în vederea dezvoltării și consolidării clasei de mijloc în domeniu. „Un sat sănătos nu poate exista fără o clasă de mijloc sănătoasă”, a declarat Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în emisiunea Agro Talk difuzată miercuri, 4 decembrie, la B1 TV. „Eu cred că nu trebuie să continuăm fenomenul de acaparare a terenurilor de către cei mari, ci trebuie să-i consolidăm pe cei din clasa de mijloc. Fermierii mari au rolul lor în asigurarea securității alimentare”, a mai spus oficialul MADR.

Programul de guvernare pentru anul viitor se va concentra pe susținerea fermelor de familie, o inițiativă care se înscrie în siajul viziunii la nivel european, și pe sensibilizarea marilor fermieri din România de a trece de la producția de materii prime la procesare.

Fermele mari sunt un bun câștigat, pentru că aceasta a fost politica de după 1989, dar trebuie să treacă de la zona de confort, de a produce materie primă, la fabricarea de produse cu valoare adăugată pentru piață. Altfel, plătim două miliarde de euro subvenții pe care le exportăm o dată cu materiile prime”, a declarat Emil Dumitru.

Un calcul al Ministerului Agriculturii arată că, în medie, exportăm tona de produse agroalimentare în UE cu 475 de euro și importăm cu 930 de euro. Rezultatul se reflectă în deficitul de balanță comercială pe segmentul acestor produse care a ajuns la 2,3 miliarde euro, în primele opt luni din acest an, pe relația cu statele membre UE.

Nu există o dispută între susținerea fermelor mijlocii și mari”, consideră oficialul MADR, este vorba doar despre nevoile care sunt diferite pentru fiecare dintre aceste categorii. Accesul la finanțare este mai facil pentru fermele mari care pot, astfel, să achiziționeze utilaje performate, dar au nevoie de bani ieftini pentru investițiile necesare trecerii la activitatea de procesare a materiilor prime pe care le produc. „Fermele de familie, în schimb, trebuie susținute, motiv pentru care, în viitoarea alocare financiară, vom ține clar cont de nevoile fiecărei structuri de fermă”, a subliniat Emil Dumitru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram