Emil Dumitru, secretar de stat MADR: „Mai mult ca oricând, trebuie să identificăm soluții pentru a susține producția autohtonă”

Producţia internă de legume, lapte şi grâu este suficientă la ora actuală pentru asigurarea consumului de alimente pentru români, a declarat, luni, la Digi 24, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru, informează Agerpres.
Producţia internă de legume este una sezonieră. A început primăvara, este clar că avem o parte din legumele proaspete produse în spaţiile protejate din România. Nu sunt probleme, în momentul de faţă, pe ceea ce avem bază de date la Ministerul Agriculturii pe producţia autohtonă de anumite legume. Unele dintre ele, în mod natural, veneau din import sau comerţ intracomunitar. Sunt ceva probleme cu transportul pe acele coridoare verzi, dar nu întâmpinăm probleme foarte mari în aprovizionarea cu legume (…) Pe zona de legume, fiind o activitate sezonieră, vom putea să finanţăm, cum de altfel şi o facem, pe anumite măsuri de minimis, cultivarea de legume în spaţii protejate. Putem să înlocuim foarte mult din ceea ce înseamnă marfă provenită din comerţul intracomunitar cu producţie autohtonă, prin nişte măsuri dedicate atât fiscale, cât şi măsuri de finanţare, fie din fonduri europene pe agricultură, să putem să susţinem fermierii noştri să producă pentru piaţă şi să nu avem probleme în consumul populaţiei de alimente de bază, a afirmat Dumitru.

Într-o postare pe pagina de socializare, Emil Dumitru le recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare din producția internă. „Trăim vremuri complicate însă, mai mult ca oricând, trebuie să identificăm soluții pentru a susține producția autohtonă! Recomand oamenilor care trebuie să își facă aprovizionarea cu strictul necesar să aleagă cea mai apropiată piață pentru a susține astfel producătorii romani!”, a scris Dumitru duminică pe pagina sa de facebook. „Fermierii români sunt responsabili și, indiferent de vremea de afară și de situația complicată prin care trece întreaga Uniunie Europeană, aprovizionează piețele agroalimentare cu produse proaspete. Lanțul scurt de aprovizionare este singura soluție ca producția obținută la scară mică sau mare să ajungă pe mesele românilor”, mai scrie scrie Emil Dumitru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram