adrian oros

adrian oros

Adrian Oros: Ajutorul de stat pentru motorină nu a fost plătit din trimestrul doi

tractor agricost

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Botoşani, că ajutorul de stat pentru motorină nu a fost plătit decât pentru primul trimestru al acestui an. Potrivit acestuia, restanţele la plata subvenţiilor la motorină se ridică la aproape 400 de milioane de lei.

„Am început o evaluare la nivelul ministerului, cum era şi normal. Şi legea ne obligă ca, la sfârşitul fiecărui an, instituţiile publice să facă o evaluare privind capacitatea administrativă. (…) Nu am rezultatele finale pentru foarte multe, dar am găsit mici grenade lăsate peste tot. În primul rând, am constatat că ajutorul de stat pentru motorină nu a fost plătit din trimestrul doi. Practic, mai avem de alocat aproape 400 de milioane de lei, necesarul de plată pentru trimestrul doi şi trimestrul III. S-a plătit doar trimestrul I”, a afirmat Oros, citat de Agerpres.

Întrebat dacă există fonduri pentru plata sumelor restante, ministrul Agriculturii a răspuns: „Ne vom îngriji să existe. Acum nu există”.

Adrian Oros susține o alocație financiară mai mare pentru apicultură

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susține propunerea Comisiei Europene exprimată în cadrul Reuniunii AGRIFISH de a crește sprijinul financiar alocat programului dedicat sprijinirii apiculturii, de la 40 la 60 de milioane de euro pe an, după anul 2022.

„Propunerea de a crește alocarea după 2022 vizează Programul Național Apicol, întrucât în ce privește alocarea totală pentru toate statele membre în perioada 2020 – 2022, aceasta este în valoare de 40 milioane de euro pe an, României revenindu-i suma de 31.492.100 euro pentru cei trei ani de derulare ai Programului. Facem precizarea că din această sumă 50% din fonduri provin de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar 50% este contribuția României de la Bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al MADR.

Propunerea de a crește valoarea sprijinului dedicat apiculturii va fi realizabilă numai după aprobarea viitorului Cadru Financiar Multianual și finalizarea legislației viitoarei Politici Agricole Comune, 2021-2027, a precizat în cadrul întâlnirii Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

În cadrul celei mai recente reuniuni a Consiliului AgriFish, delegația Ungariei a susținut o informare cu privire la situația dificilă din sectorul apicol, ocazie cu care ministrul Adrian Oros și-a exprimat susținerea pentru soluțiile propuse de delegația ungară.

Este adevărat că sectorul apicol se confruntă cu probleme multiple și ne exprimăm de aceea toată susținerea pentru soluțiile propuse de delegația ungară. Deși suntem cu toții de acord cu rolul pe care îl joacă albinele, nu doar ca polenizator pentru agricultură, dar și ca sursă de produse ale stupului de o valoare extraordinară pentru umanitate, trebuie să recunoaștem că acest sector are nevoie urgentă de măsuri pentru a nu intra în colaps ireversibil. Susținem măsurile propuse de colegul ungar și solicităm Comisiei Europene să ia în considerare stabilirea cât mai rapid a unui set de măsuri menite să protejeze mult mai eficient sectorul apicol european”, a afirmat ministrul OROS în cadrul Consiliului AgriFish.

România este unul dintre producătorii importanți de miere la nivel european, cu o producție de peste 29.000 tone raportată pentru anul 2018. La nivelul anul 2018, datele statistice, furnizate de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) care au fost transmise și notificate la Comisie, arată că erau înregistrate 1.848.790 familii de albine în România, poziționându-ne pe locul doi la nivel european, după Spania, care deține un efectiv de 2.961.000 familii de albine. În ceea ce privește exporturile de miere ale României, pentru perioada 2016-2018, acestea au totalizat peste 33.000 tone, în timp ce importurile pentru aceeași perioadă s-au cifrat la aproximativ 12.000 tone.

Ministrul Agriculturii a aprobat suplimentarea sumelor pentru programul „Tomata” și plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

Sumele necesare derulării programului „Tomata” vor fi suplimentate, odată cu aprobarea HG privind schema ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2019. Deocamdată, actul normativ a fost semnat de ministrul Agriculturii Adrian Oros și urmează să fie transmis pe circuitul de avizare de către celelalte ministere. Prin acest act normativ se modifică resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de H.G.nr. 107/2019, respectiv, de la maximum 233.190.000 lei, la maximum 292.925.517,8 lei.

„Prin suplimentarea sumei se va asigura susținerea financiară a  tuturor solicitanților eligibili din cadrul schemei (inclusiv pentru ciclul II de producție), astfel încât programul să fie aplicat de o manieră unitară și nediscriminatorie”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru ciclul II de producție, care se încheie la data de 20 decembrie 2019, direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a Municipiului București estimează un număr de 6.538 beneficiari.

Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate încurajează fermierii să cultive tomate în perioadele de extrasezon, contribuind astfel la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă.

De asemenea, ministrul Oros a aprobat și Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2019, repartizate astfel:

  1. a) 610.000 euro, respectiv 7.646.856 lei, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;
  2. b) 600.000 euro, respectiv 59.844.960 lei, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora;
  3. c) 999.500 euro, respectiv 451.209.625,2 lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
  4. d) 000 euro, respectiv 128.239,2 lei, pentru specia viermi de mătase.

Valoarea totală a plafoanelor pentru anul de cerere 2019 este de 109.236.500 euro, echivalentul a 518.829.680,4 lei. Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor aferente fiecărei scheme la efectivul de animale eligibile/kg gogoşi crude de mătase eligibile. În perioada următoare ambele proiecte de acte normative vor parcurge procedura de avizare interministerială.

Adrian Oros nu este de acord cu aprozarele lui Daea și trimite Corpul de Control la Casa de Comerț „Unirea”

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, nu susține proiectul predecesorului său Petre Daea privind Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, un proiect controversat ce urma să dețină și un lanţ de magazine cu produse româneşti. Oros consideră că „nu este serios şi nu are impact economic şi social”.

„Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură (vicepreşedinte – n.red.), nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicaţia a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale şi tradiţionale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiţionale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic şi social”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Adrian Oros a adăugat că azi va trimite corpul de control pe teren să verifice toate plăţile privind acest proiect, şi mai ales să verifice legalitatea în care s-au efectuat. „Vom verifica fezabilitatea acestui proiect.”

Nici Ludovic Orban, premierul României, nu consideră că statul ar trebui să facă aprozare cu produse agroalimentare autohtone.

„Vremea gostaturilor a trecut. Pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiţii egale de acces la piaţă, dar consider că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate (Casa de Comerţ Unirea – n.red.). Trebuie reglementări clare de asigurare a accesului la piaţă pentru producătorii autohtoni, iar dacă aceste reguli sunt respectate nu mai e nevoie să refacem gostaturile”, a spus Ludovic Orban,  în cadrul aceleaşi conferinţe.

Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a fost înființată anul acesta având un capital social de 93 de milioane de lei, din bugetul statului. Până acum au fost deschise două magazine, unul în Sibiu și unul în București, din cele 80 planificate.

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, și-a preluat mandatul

Noul ministrul al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a preluat marţi dimineaţa mandatul de la Petre Daea.

Adrian Oros, a precizat pentru AGERPRES că va exista o instalare oficială la MADR în cursul acestei săptămâni, miercuri sau joi, în prezenţa premierului, urmată de o conferinţă de presă.

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament din 29 octombrie, Adrian Oros anunţa că prioritatea numărul unu este pregătirea cu celeritate a Programului Naţional Strategic, pentru că în următorii şapte ani principala sursă de finanţare a agriculturii o reprezintă cele 20 de miliarde de euro pregătite prin Politica agricolă Comună.

Adrian Oros, aviz favorabil pentru portofoliul Agriculturii în comisiile de specialitate

Nechita Adrian Oros propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii au validat nominalizarea lui Oros pentru portofoliul Agriculturii cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă şi nicio abţinere.

Comisiile de specialitate sunt formate din 35 de parlamentari, 24 deputaţi şi 11 senatori.

Adrian Oros, propus pentru portofoliul Agriculturii în Guvernul Orban

Noul ministru al Agriculturii, propus în Cabinetul Orban este Nechita-Adrian Oros, de profesie medic veterinar și cadru didactic. S-a născut la 9 iulie 1965, la Gherla, în judetul Cluj, a urmat cursurile Facultății de Medicină Veterinară (1984-1989) și e doctor în științe medicale – domeniul medicină veterinară (1996-2003), potrivit informațiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaților.

A fost asistent universitar Disciplina Patologie Medicală (1993-1999), șef de lucrări Disciplina Toxicologie (1999-2005), conferențiar universitar dr. Disciplina Toxicologie (din 2005). De asemenea, a ocupat funcția de prodecan al Facultății de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca (2008-2012). În prezent este profesor universitar, prorector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. A fost coordonator Laborator Toxicologie – DSU Cluj (1992-1993); director al Directiei Sanitare Veterinare Cluj (2000-2001) si director al Directiei Sanitare si pentru Siguranta Alimentelor Cluj (2008-2009).

În perioada 2003- 2007 a ocupat funcțiile de secretar PNTCD Cluj, secretar general adjunct PNTCD (2003-2005); membru în Biroul Național de Conducere al PNTCD (2005-2007); vicepreședinte PNL Cluj (2008-2010); președinte PNL Cluj-Napoca (2009-2012); membru B.P.T. Cluj (din 2010).

În perioada 2012-2016 a fost deputat PNL de Cluj, reales în decembrie 2016. În actualul mandat, este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultura, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților.

Adrian Oros a fost și președinte al Asociației Generale a Medicilor Veterinari Cluj (2002-2007); președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Cluj (din 2007); vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România (din 2010). A desfășurat activitate publicistică, științifică, fiind și membru al Colegiului de redacție al Revistei Române de Medicină Veterinară. A publicat numeroase lucrări stiintifice.

.

FermierinRomania @ Instagram