ministerul agriculturii

ministerul agriculturii

Ministerul Agriculturii vrea să suspende programul „Miere în școli” până în toamna anului 2020

Ministerul Agriculturii anunță, într-un proiect de Ordonanță de Urgență, că vrea să suspende programul „Mierea în școli”, până în luna septembrie 2020.

„De la 1 ianuarie 2020 până la începerea anului școlar 2020-2021 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 11 ianuarie 2007, cu modificările și completările ulterioare”, scrie în proiectul de act normativ, publicat de Ministerul Agriculturii.

În Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță se menționează că „având în vedere Hotărârea Parlamentului nr.22/2019 pentru acordarea încrederii Guvernului coroborat cu perioada scurtă rămasă pentru elaborarea normelor metodologice, se impune prelungirea suspendării acesteia. De asemenea, resursele financiare necesare implementării măsurii de acordare, cu titlu gratuit, de miere de albine polifloră preșcolarilor și elevilor din învățământul primar de stat, privat și confesional, ar trebui aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2020„.

Proiectul de act normativ este publicat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și sunt vizate de suspendare sau amânare mai multe proiecte întrucât se consideră că termenul la care acestea trebuiau implementate este prea scurt.

Ministrul Agriculturii a aprobat suplimentarea sumelor pentru programul „Tomata” și plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

Sumele necesare derulării programului „Tomata” vor fi suplimentate, odată cu aprobarea HG privind schema ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2019. Deocamdată, actul normativ a fost semnat de ministrul Agriculturii Adrian Oros și urmează să fie transmis pe circuitul de avizare de către celelalte ministere. Prin acest act normativ se modifică resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de H.G.nr. 107/2019, respectiv, de la maximum 233.190.000 lei, la maximum 292.925.517,8 lei.

„Prin suplimentarea sumei se va asigura susținerea financiară a  tuturor solicitanților eligibili din cadrul schemei (inclusiv pentru ciclul II de producție), astfel încât programul să fie aplicat de o manieră unitară și nediscriminatorie”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru ciclul II de producție, care se încheie la data de 20 decembrie 2019, direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a Municipiului București estimează un număr de 6.538 beneficiari.

Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate încurajează fermierii să cultive tomate în perioadele de extrasezon, contribuind astfel la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă.

De asemenea, ministrul Oros a aprobat și Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2019, repartizate astfel:

  1. a) 610.000 euro, respectiv 7.646.856 lei, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;
  2. b) 600.000 euro, respectiv 59.844.960 lei, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora;
  3. c) 999.500 euro, respectiv 451.209.625,2 lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
  4. d) 000 euro, respectiv 128.239,2 lei, pentru specia viermi de mătase.

Valoarea totală a plafoanelor pentru anul de cerere 2019 este de 109.236.500 euro, echivalentul a 518.829.680,4 lei. Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor aferente fiecărei scheme la efectivul de animale eligibile/kg gogoşi crude de mătase eligibile. În perioada următoare ambele proiecte de acte normative vor parcurge procedura de avizare interministerială.

Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Noul ministrul al Agriculturii, Adrian Oros, l-a confirmat pe fostul șef al Pro Agro Emil Dumitru în funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Anterior, numele lui Emil Dumitru a fost vehiculat chiar pentru funcția de ministru.

Emil Dumitru este de profesie avocat, dar are și afaceri în domeniul agricol. Timp de cinci ani a condus federația Pro Agro. A demisionat din funcție în vara acestui an.

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, și-a preluat mandatul

Noul ministrul al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a preluat marţi dimineaţa mandatul de la Petre Daea.

Adrian Oros, a precizat pentru AGERPRES că va exista o instalare oficială la MADR în cursul acestei săptămâni, miercuri sau joi, în prezenţa premierului, urmată de o conferinţă de presă.

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament din 29 octombrie, Adrian Oros anunţa că prioritatea numărul unu este pregătirea cu celeritate a Programului Naţional Strategic, pentru că în următorii şapte ani principala sursă de finanţare a agriculturii o reprezintă cele 20 de miliarde de euro pregătite prin Politica agricolă Comună.

Noul guvern liberal vrea subvenții mai mari de la UE pentru fermierii români și reformarea agențiilor de plăți

femier in romania - stirile importante pentru fermieri

Noul guvern liberal, prezentat de premierul desemnat, Ludovic Orban, are ca obiectiv, în program, în negocierile cu Uniunea Europeană, eliminarea decalajului dintre subvențiile fermierilor români și fermierii din alte state și/sau stabilirea de măsuri compensatorii – în România, în anul 2019 subvenția medie este de 195 euro/ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 266 euro/ha.

Un alt obiectiv este reformarea celor două agenții de plăți în agricultură: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură, cu accent pe debirocratizarea procedurilor în scopul accelerării absorbției fondurilor europene. Liberalii vor să continue programul “Tomata”, dar modificat. Acesta ar urma să funcționeze după o schemă de minimis prin care să fie subvenționată 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare;

De asemenea, programul prevede elaborarea unui plan strategic național în vederea relansării sectorului de creștere a porcului în România, concomitent cu măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane. “În următorii 5 ani, dorim creșterea producției, astfel încât să ne asigurăm autosuficiența alimentară în domeniul cărnii de porc”, se arată în document.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își asumă, prin Programul de guvernare prezentat, ca prioritate zero elaborarea Programului Național Strategic prin care fermierii și satul românesc să beneficieze de o finanțare de peste 20 miliarde de euro în următorul exercițiu financiar 2021- 2027. Programul Național Strategic se va concentra pe  crearea unor programe de sprijin în vederea stimulării organizării producătorilor agricoli și creșterii calității produselor. Bonificarea financiară, în funcție de talia firmei, a producătorilor care livrează marfă în circuitul comercial mare, individual și/sau prin intermediul unei organizații de tip cooperatist; Acordarea de sprijin financiar pentru investiții (depozitare, sortare, ambalare, etichetare, mijloace proprii de transport, etc), prin pilonul II, către organizațiile cooperatiste, precum și susținere financiară pentru cheltuieli operaționale (contabilitate, audit, cheltuieli de personal, marketing, etc.). Acordarea de subvenții pentru digitalizarea producției și comercializării produselor pe lanțul de produs”, se mai arată în document.

 

FermierinRomania @ Instagram