Recomended

Recomended

Cât contează România pe piața europeană și mondială a vinului

Locul României în Uniunea Europeană și în lume, în domeniul vinului și al viței de vie:

  • Locul 10 în lume, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate cu viță-de-vie, cu podgorii pe suprafețe ce totalizează 191.000 hectare, și locul cinci în Uniunea Europeană;

  • Locul 17 în lume, din punctul de vedere al producției de struguri, cu 1,3 milioane tone și locul cinci în Uniunea Europeană;

  • Locul 13 în lume din punctul de vedere al producției de vin, cu 5,1 milioane hectolitri și locul șase în Uniunea Europeană;

  • Locul 13 în lume din punctul de vedere al consumului de vin, cu 4,5 milioane hectolitri, și locul șapte în Uniunea Europeană.

  • La exportul de vin, practic, România nu contează, cu 18.000 hectolitri livrați în perioada august 2018 – mai 2019.

Sursa: Comisia Europeană. Puteți mări imaginea dând click pe grafic

Cel mai mare producător de vin din lume este Uniunea Europeană, ale cărei țări membre produc 60,4% din totalul producției mondiale. Pe locul al doilea se află Statele Unite ale Americii, urmate de Argentina, potrivit datelor Comisei Europene.

România se află pe locul 10 în lume, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate cu viță de vie, cu 191.000 hectare, un nivel care a rămas stabil din anul 2015 și cu o scădere cu 1% față de anul 2014. Este pe locul cinci în Uniunea Europeană, după Spania, Franța, Italia și Portugalia, potrivit raportului publicat, recent, de Organizația Internațională a Viei și Vinului. Republica Moldova, cu o suprafață cultivată de 147.000 hectare, ocupă locul 13 în lume. Cinci țări din lume dețin 50% din suprafețele cultivate cu viță de vie: Spania, China, Franța, Italia, Turcia.

Deși este a zecea țară din punctul de vedere al suprafețelor podgoriilor, România se află pe locul 17 în lume în ceea ce privește producția de struguri, cu 1,3 milioane tone. Cea mai mare cantitate din producția de struguri este pentru vin, strugurii de masă având o pondere redusă.

Pe plan mondial, cel mai mare producător de struguri din lume este China, urmată de Italia, SUA, Spania și Franța. În 2018, primii trei producători europeni au înregistrat o creștere cu 28% a producției de struguri.

Producție bună de vin, exporturi modeste

Producția mondială de vin este de 292 milioane hectolitri. România se află pe locul 13 în lume în ceea ce privește producția de vin, cu 5,1 milioane hectolitri, în anul 2018. Republica Moldova se află, cu 1,9 milioane hectolitri, pe locul 20 în lume și, totodată, este al 12-lea exportator global de vin, care livrează peste un milion de hectolitri pe piețele externe.

Sursa: Organizația Internațională a Viei și Vinului. Puteți mări imaginea, dând click pe grafic

România a exportat, în perioada august 2018 – mai 2019, 18.000 hectolitri de vin, din care cea mai mare cantitate a fost livrată în SUA, 6.000 hectolitri, și în China, 5.000 de hectolitri. Valoarea totală a exporturilor de vin ale României a fost de cinci milioane de euro, din care cea mai mare parte, două milioane euro, au provenit din livrările în China, un milion euro din vânzările în SUA și un milion de euro din Japonia.

În Uniunea Europeană, Franța încasează cel mai mult din exporturile de vin, 4,6 miliarde euro, urmată de Italia, 2,6 miliarde euro.

România se află pe locul 13 pe plan mondial la capitolul consumul de vin, cu 4,5 milioane hectolitri, în anul 2018, cu 3,9% mai puțin decât în 2014. Consumul mondial a fost de 246 milioane hectolitri.

Anul trecut, comerțul mondial a scăzut ca volum și a crescut valoric

În anul 2018, volumul comerțului mondial de vin a scăzut ușor față de anul precedent (-0,7%), dar valoarea a crescut cu 1,2%, până la 31 de miliarde de euro. Comerțul mondial total a fost de 108 milioane hectolitri. Vinul îmbuteliat a reprezentat 54%, vinul vrac 33%, iar vinurile spumante 9%. Din punct de vedere valoric, vinul îmbuteliat a însemnat 69,7% din total, vinurile spumante 19,8%, iar cele vrac 8,6%.

Conform raportului Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Spania, Italia și Franța au fost principalii exportatori globali de vin, cumulând 50% din volumul mondial exportat.

Primele cinci țări importatoare de vin sunt Germania, Marea Britanie, SUA, Franța și China, reprezentând peste 50% din volumul total al importurilor.

Zona viticolă a lumii cuprinde o arie de 7,4 milioane hectare, iar producția globală de struguri este de 78 de milioane de tone, din care strugurii de masă reprezintă 23 de milioane de tone.

Prețuri de Referință pentru Mașini, Utilaje și Echipamente Specializate

PNDR: Ghidul Bazei de Date cu Prețuri de Referință pentru Mașini, Utilaje și Echipamente Specializate

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 27 iunie 2019, Ghidul Bazei de Date cu Prețuri de Referință pentru Mașini, Utilaje și Echipamente Specializate (BDPR).

Prin BDPR pentru mașini, utilaje și echipamente specializate, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale facilitează accesul solicitanților de fonduri europene la informații, în același timp, simplificând procedura de achiziție. Astfel, elementele care se regăsesc în această Bază de date, vor putea fi achiziționate de către beneficiarii privați PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziție.

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală care utilizează Baza de Date cu Prețuri de Referință a AFIR aplicabilă PNDR, pentru achiziționarea în mod direct a mașinilor, utilajelor și echipamentelor trebuie să acorde o atenție deosebită următoarelor aspecte:

  • Pentru decontare, beneficiarul privat va prezenta contractul de vânzare – cumpărare însoțit de certificatul de conformitate al produsului, în care marca și modelul trebuie să fie identice cu cele înregistrate în baza de date cu prețuri de referință și o anexă în care este detaliat standardul de echipare al bunului care face obiectul cererii de plată, care trebuie să cuprindă minim dotările înscrise în baza de date.
  • În cazul în care se constată că marca și modelul nu sunt identice cu cele înregistrate în baza de date și că standardul de echipare nu cuprinde cel puțin toate dotările înscrise în baza de date, nu se decontează contravaloarea bunului care face obiectul cererii de plată și beneficiarul va acoperi integral contravaloarea bunului respectiv.

Baza de Date cu Prețuri de Referință cuprinde, în această fază, numai informații și date privind mașini, utilaje, echipamente specializate, sere și silozuri. Centralizarea și înscrierea altor informații și date transmise de către producători/ importatori/ dealeri, privind servicii, lucrări sau alte bunuri în afara celor menționate, se vor realiza într-o etapă ulterioară, care va fi comunicată de către AFIR, scrie fonduri-structurale.ro

Descarcă Ghid de pe fonduri-structurale.ro

Unde ajunge grâul românesc. Principalii importatori și cum arată prognoza FAO

Prognoza FAO privind producţia mondială de grâu în anul 2019 rămâne neschimbată faţă de raportul din luna februarie, la 757 milioane tone, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi lună a 2018, în mare parte datorită producţiei bune aşteptate în Uniunea Europeană, Federaţia Rusă şi în Ucraina, scrie Revista Ferma.

 

PRINCIPALII IMPORTATORI AI GRÂULUI ROMÂNESC

Potrivit datelor oferite de autorităţile portuare, în februarie a.c. România a exportat 303,25 mii tone de grâu, cu 88% mai mult decât în februarie 2018, dar cu 19% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului 2017. Sudanul şi Egiptul au fost principalii importatori ai grâului românesc în februarie 2019.

În perioada iulie 2018 – februarie 2019, România a exportat 3,7393 milioane tone de grâu, cu 10% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut, dar cu 7% mai puţin comparativ cu recordul înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului 2016/2017.

În perioada de raportare (iulie 2018 – februarie 2019), exporturile de grâu din România către Egipt au fost de 819 mii tone, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului 2017/2018. De asemenea, în perioada de referinţă s-a observat o cerere ridicată (pentru grâul românesc) din partea mai multor state UE (Germania, Italia, Olanda şi Marea Britanie), în special ca urmare a secetei înregistrate în vara trecută.

RUSIA: cel mai scump şi mai puţin competitiv grâu

Piaţa de export a grâului rusesc a închis prima săptămână a lunii aprilie a.c. fără o modificare substanţială a preţului. Valorile mari practicate pe piaţa internă la vânzările direct din fermă împiedică traderii să reducă preţul de export. Pe piaţa mondială de export, grâul rusesc continuă să fie cel mai scump şi mai puţin competitiv faţă de principalii furnizori internaţionali. Rezultatul ultimei licitaţii organizate de Egipt a confirmat lipsa de competitivitate a grâului rusesc pe piaţa de export. Ponderea grâului din Rusia în achiziţiile GASC (Egipt) în perioada iulie 2018 – martie 2019 este cea mai mică din sezonul 2015/2016. Conform informaţiilor preliminare (din surse comerciale), exporturile de grâu din Rusia în luna martie au fost cele mai scăzute în ultimii trei ani.

În Rusia, campania de semănat la grâul şi orzul de primăvară este în plină desfăşurare, iar condiţiile meteorologice sunt favorabile. Cu toate că progresul campaniei de primăvară este evident faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lucrările sunt, totuşi, mult în urmă faţă de anii anteriori.

 

UCRAINA: ritm încetinit al exporturilor

Ritmul exporturilor de grâu din Ucraina continuă să încetinească. Conform datelor preliminare, în luna martie ţara a exportat 839 mii tone de grâu, cel mai mic volum lunar de export din iunie 2017.
Ucraina a exportat 13,3 milioane tone de grâu în perioada iulie 2018 – martie 2019, în scădere cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut (iulie 2017 – martie 2018), dar cu 12,6% peste media ultimilor cinci ani realizată în această perioadă a anului.

În martie 2019, Ucraina a exportat grâu în principal către Egipt, Bangladesh, Indonezia şi Maroc.

 

 

 

FermierinRomania @ Instagram