Trending

Trending

443 de focare de pestă porcină africană, în data de 3 aprilie

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în România în 203 localități din 27 de județe, cu un număr de 443 de focare (dintre care patru focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A). În 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți, informează Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Situația este valabilă la data de 3 aprilie a.c. Cu o săptămână în urmă, PPA evolua în 213 localități și existau 455 de focare.

15.038 de proprietari au fost despăgubiți până la data de 3 aprilie a.c., cu o valoare totală a plăților de 425.357.850 de lei, și un număr de 652.274 de porci afectați de pesta porcină africană au fost eliminați de la izbucnirea bolii, din data de 31 iulie 2017.

Românii, campioni la cumpărături

România a înregistrat, în luna februarie a.c., cea mai mare creștere anuală a volumului comerțului cu amănuntul, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu 11,9%, potrivit Eurostat, fiind urmată de Ungaria (+11.4%) și Portugalia (+8.7%). Slovenia a înregistrat cea mai mare scădere din UE, cu minus 5,2%.

În medie, în Uniunea Europeană, volumul vânzărilor în rețeaua de retail a crescut cu 3,2%, în luna februarie a.c. comparativ cu luna februarie a anului precedent, iar în zona euro cu 3%.

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au înregistrat, în România, un avans de 15,6%, în februarie 2020, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), iar vânzările de produse nealimentare şi cele ale carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate au crescut cu 13,7% și, respectiv, cu 10,5%.

Aceste date nu surprind impactul crizei COVID-19, precizează INS.

Munca „la negru”, în vizorul Ministerului Muncii

Conducerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) ia în considerare posibilitatea măririi cuantumului amenzii pentru munca „la negru” realizată pe perioada stării de urgenţă, a declarat, vineri, secretarul de stat din ministerul de resort, Tudor Polak, într-o conferinţă de presă transmisă online, informează Agerpres. Aceasta este urmarea numărului mare de sesizări care semnalează situații în care angajatorii suspendă contractele de muncă, dar continuă să cheme angajaţii la lucru.

În ultimele zile, am primit din ce în ce mai multe petiţii prin care suntem sesizaţi că există anumiţi angajatori în România care suspendă contractele de muncă pentru a putea beneficia de aceste indemnizaţii (de şomaj tehnic, n.r.) prevăzute prin ordonanţa 30, iar în acelaşi timp cheamă angajaţii la muncă. Acesta este un abuz. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se va uita foarte atent, deja astăzi am solicitat o situaţie a petiţiilor înregistrate la Inspecţia Muncii din luna martie, sunt aproximativ 3.250 de petiţii înregistrate în luna martie şi vom începe să le revizuim şi să vedem unde s-au efectuat controale şi unde nu”, a precizat Tudor Polak citat de Agerpres.

Relația fermier – APIA se mută în online

Începând cu data de 6 aprilie a.c., cererile unice de plată aferente Campaniei 2020 vor putea fi depuse prin utilizarea aplicației IPA online, a mijloacelor electronice de comunicații și sistemului IACS, informează un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Decizia a fost luată conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.89/03.04.2020, pentru a minimiza, pe cât posibil, efectele negative asupra activităților din sectorul agricol ale răspândirii pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus, precizează APIA.

De asemenea, centrele județene/locale APIA vor administra cererile de plată/deconturile justificative/acorde viza rentierilor agricoli aferente anului 2020 prin utilizarea mijloacelor electronice (telecomunicații).

Astfel, documentele care se prezintă la depunerea cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit la APIA, de către fermier/rentier, prin mijloace electronice (telecomunicații). Potrivit dispozițiilor ordinului nr.89/03.04.2020, documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția solicitanților se transmit la APIA de către fermier prin mijloace electronice disponibile sau prin solicitarea online de către centrele județene/locale APIA a adeverințelor privind înscrierea în Registrul agricol și trimiterea acestora de către Primării pe adresele e-mail ale centrelor județene/locale APIA.

Totodată, documentele specifice schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (inclusiv Pachetul 8 din Măsura10) se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicații) disponibile, de către fermier sau de către Oficiile județene ale Agenției Naționale pentru Zootehnie (Adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea şi menținerea Registrului genealogic al rasei, Adeverința care certifică metisul cu rasa de carne, Adeverința prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un berbec/țap cu certificat de origine, Adeverință eliberată de Asociația care conduce registrul genealogic al rasei solicitate la plata Pachetul 8 din Măsura10). Documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicații) disponibile, de către rentier/împuternicit/mandatar/curator sau prin solicitarea online de către centrele județene/locale APIA a documentelor la primării (contractul/ele de arendare, adeverințe de reziliere, adeverinţe de confirmare a suprafeţei totale existente în proprietatea rentierului). Cererile de plată aferente ajutoarelor de stat și deconturile justificative privind masura Măsura 14 Bunăstarea animalelor se transmit la APIA prin mijloace electronice.

În ceea ce privește Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, Formularul cererii de plată va fi transmis către fermieri prin mijloace electronice de către funcţionarii Centrelor Judetene (CJ) ale APIA. Depunerea cererilor de plată de către fermieri se va efectua prin mijloace electronice. Documentele aferente cererilor de plată pentru Măsura privind bunastarea animalelor, documentele aferente Ajutorului de stat în sectorul cresterii animalelor si cele pentru Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură vor fi scanate şi încărcate de către fiecare fermier pe un server extern (FTP) pus la dispoziție de către APIA, unde vor avea drepturi doar de încărcare. Fermierii vor crea un director cu denumirea societății și județul unde vor încărca formularul de cerere de plată și documentele aferente perioadei pentru care solicită plată. Funcționarii APIA CJ vor avea acces la serverul extern (FTP) și vor descărca documentele aferente fiecărui fermier. Aceste documente vor sta la baza operării datelor în aplicația electronică de gestionare a sprijinului financiar și efectuării verificărilor administrative ulterioare.

După finalizarea verificărilor administrative şi aprobarea cantităților de motorină prin ordin MADR funcționarii din cadrul CJ APIA (SMS) vor emite Decizia de plată care va fi transmisă prin mijloace electronice (poșta electronică) fermierilor.

Pentru informații detaliate privind măsurile instituite prin Ordinul nr. 89/03.04.2020 puteti accesa pagina de internet a agenției, la adresa www.apia.org.ro, precizează comunicatul APIA.

Ajutor de stat pentru sectorul zootehnic

În ședința Guvernului din data de 2 aprilie 2020 a fost aprobată o Hotărâre pentru completarea art. 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, prin care s-a alocat pentru anul 2020, suma de maximum 54.048 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2020, informează un comunicat al MADR.

Din suma totală care se acordă sub forma serviciilor subvenționate, prestate de către societăţile de ameliorare recunoscute de către autoritatea competentă a statului, respectiv Agenția Naţională pentru Zootehnie, 25.012 mii lei sunt alocați pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 29.036 mii lei pentru speciile ovine şi caprine.

Ajutorul de stat se acordă pentru acoperirea costurilor pentru următoarele servicii:

  • întocmirea şi menținerea registrelor genealogice, servicii, pentru care intensitatea ajutorului poate fi de până la 100% din costuri;

  • efectuarea testelor de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului şi a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui, pentru care intensitatea ajutorului poate fi de până la 70% din costuri.

Această formă de sprijin este conformă cu prevederile Regulamentului UE nr. 702/2014 privind ajutoarele de stat.

Ministerul Agriculturii apreciază că acest sprijin de la bugetul statului va contribui la menținerea purității raselor și la creșterea potențialului de producție la animale, contribuind la asigurarea securității alimentare a populației.

Adrian Oros, ministrul agriculturii: „România şi Europa nu se află în situaţia de a se bloca sau de a intra în criză alimentară”

România şi Europa nu se află în situaţia de a se bloca sau de a intra în criză alimentară, iar coridoarele verzi de transport al alimentelor şi inputurilor funcţionează, a declarat, joi, la Digi 24, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, transmite Agerpres.
La această oră, România şi Europa nu se află în situaţia de a se bloca sau de a intra în criză alimentară. Coridoarele verzi de transport al alimentelor şi al inputurilor funcţionează. Noi monitorizăm zilnic atât stocurile, cât şi preţurile, dar mai ales problemele pe care agricultorii şi cei din industria alimentară le au, pentru că am creat o platformă de comunicare încă din prima zi cu tot ce înseamnă mediu asociativ şi în timp real ştim exact care sunt problemele apărute şi încercăm să le rezolvăm punctual. Chiar ieri (miercuri, 1 aprilie, n.r.) am avut o întâlnire la nivelul Guvernului cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ din agricultură şi industria alimentară unde fiecare a venit şi a prezentat problemele şi soluţiile pe care le gândesc ca în viitor să nu se întâmple ce prevesteau cele trei organizaţii mondiale (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Comerţului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, n.r.), că s-ar putea ajunge şi la o criză alimentară. Sperăm să nu ajungem acolo, a afirmat Oros, conform sursei citate.
Ministrul agriculturii a explicat încă o dată de ce respinge ideea plafonării prețurilor la raft. „Dacă statul vine şi, în mod arbitrar, fixează preţul la raft, primii care sunt afectaţi sunt producătorii şi procesatorii mici, adică cei din România. Comercianţii sunt ultimii care vor fi afectaţi. Nu avem niciun interes să scoatem de pe piaţă exact producătorii şi procesatorii mici. Drept pentru care am făcut un apel la calm, să rămână deschise pieţele agroalimentare, în aşa fel încât ei să-şi poată vinde mărfurile. Am făcut şi acea platformă în care pot să-şi expună cantităţile şi datele, în aşa fel încât retailerii care au o oarecare îngreunare în transportul importurilor şi mai ales al produselor pe care acum producătorii le au din abundenţă, să pună pe raft şi produse româneşti proaspete. Aici mă refer, în primul rând, la zarzavaturi şi la legume. În mare parte se întâmplă acest lucru, a spus Adrian Oros.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au subliniat, recent, într-un comunicat de presă comun, că incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricţii la export şi ar putea genera o penurie pe piaţa mondială, iar astfel de reacţii pot modifica echilibrul dintre oferta alimentară şi cerere, ducând la creşterea preţurilor şi creşterea volatilităţii acestora,
reamintește Agerpres.

Autoritățile germane au ajuns astăzi la un acord comun privind primirea lucrătorilor sezonieri străini pentru muncile agricole

Ministrul Agriculturii, Julia Klöckner (CDU) și ministrul de Interne, Horst Seehofer (CSU), au căzut joi, 2 aprilie, de acord asupra planului care prevede posibilitatea intrării în Germania a lucrătorilor sezonieri din țările din Europa de Est, între care și România. Potrivit planului elaborat de cele două ministere, cel al Agriculturii și Ministerul de Interne din Germania, lucrătorii nu au voie să intre în Germania decât în​ grup și cu avionul, transmite hotnews. De asemenea, este planificat un control de sănătate. Dacă există indicii ale unei infecții cu coronavirus, intrarea în țară va fi refuzată. Lucrătorii nou-sosiți vor trebui să lucreze separat de alți angajați în primele 14 zile de la sosire și nu vor avea voie să părăsească domeniul companiei care i-a angajat, potrivit sursei citate.

Reamintin că autoritățile germane impuseseră restricții de intrare pentru lucrătorii sezonieri, pentru a preveni răspândirea coronavirusului în Germania. „Acest lucru i-a afectat mai ales pe sezonierii din România”, comentează Spiegel.de citat de hotnews.

Agrarheute.com informează că guvernul federal va permite intrarea a până la 40.000 de lucrători sezonieri pentru lucrările de recoltare din luna aprilie. Altor 40.000 le va fi permisă intrarea, în Germania, în luna mai.

Italia are, de asemenea, probleme cu acoperirea necesarului de lucrători sezonieri în agricultură. Giorgio Gori, primarul din Bergamo, unul dintre orașele cele mai afectate de COVID-19, a cerut guvernului italian să accelereze emiterea decretului anual care reglementează regimul intrărilor de lucrători migranți non-UE, întrucât Italia are nevoie disperată de lucrători agricoli înainte de începerea sezonului de recoltare. „În acest an, mulți lucrători migranți obișnuiți nu vor veni la fermele italiene. Avem nevoie de cel puțin 200.000 de lucrători non-UE și avem nevoie ca decretul să fie eliberat imediat”, a spus Gori pe contul său de Twitter, citat de euractiv.com.

România ar putea asigura necesarul intern de alimente

România are capacităţi de producţie care ar putea asigura, la acest moment, în întregime, necesarul de alimente al populaţiei, scrie Agerpres care publică rezultatele unui studiu efectuat de termene.ro. Cel mai important element al industriei alimentare este existenţa materiei prime din care sunt produse alimentele, lucru vizibil prin numărul de companii care activează în sectorul producţiei vegetale şi animale.

Principalele capacităţi de producţie de alimente ale României sunt grupate în jurul municipiului Bucureşti, unde există peste 17.000 de angajaţi în astfel de infrastructuri, urmat de Prahova cu peste 11.000 angajaţi şi Ilfov cu aproximativ 10.000. La polul opus, cele mai puţine unităţi de producţie sunt în judeţele din sudul României şi din regiunea de sud-vest, unde cu puţine excepţii există sub 3.500 de angajaţi/judeţ”, transmite sursa citată.

Prețurile, sub lupa Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței face o analiză pentru a constata dacă majorarea prețurilor este rezultatul unor înțelegeri de tip cartel, pe piața internă, sau este efectul creșterii prețurilor de import.

Am cerut o situaţie privind preţurile. Încă nu am o situaţie clară. Şi, aici, Consiliul Concurenţei trebuie să ne spună dacă sunt situaţii de cartel, de oligopol, în care se aranjează creşterea preţurilor, sau este doar o situaţie în care, nu spun, poate că aşa este, au crescut preţurile la import. Nu avem o situaţie în acest moment, nu ştiu exact ce se întâmplă, dar Consiliul Concurenţei ştiu că analizează şi se uită exact la preţurile pentru coşul de consum zilnic, cred, şi ne va spune dacă este o situaţie de oligopol în care mai mulţi s-au întâlnit şi au crescut preţurile controlat sau este vorba doar de creşterea costurilor, pentru că nu au oameni şi trebuie să plătească mai mult sau sunt preţurile de import mai mari”, a spus ministrul Finanţelor într-o emisiune la Realitatea Plus, scrie Agerpres.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat luni că marfă este din abundenţă şi majoritatea preţurilor au revenit la valorile iniţiale, cu excepţia produselor din import. „Deocamdată, nu este vorba despre o problemă de producţie sau probleme de aprovizionare. Discutăm despre o modificare a comportamentului cumpărătorului. Acum constatăm că marfa este din abundenţă şi majoritatea preţurilor au revenit la valorile iniţiale, cu excepţia produselor din import. Foarte mulţi dintre producătorii noştri mici, de legume, de fructe, de carne aveau ca beneficiar sistemul HoReCa. Stocuri sunt. Pe de o parte, sunt stocuri foarte mari la unele sortimente, pe de altă parte la ceea ce venea din import sunt probleme, pentru că nu sunt cantităţi suficiente, nu se asigură o anumită ritmicitate cu care eram obişnuiţi înainte de începerea crizei. Trebuie să ne obişnuim cu această criză şi să înţelegem că nu o să fie ca într-o perioadă normală, dar trebuie să facem eforturi să trecem cât mai uşor peste ea, fiecare dintre noi”, a spus Oros, potrivit Agerpres.

Ministrul Oros s-a declarat ferm împotriva plafonării prețurilor la raft prin decizie guvernamentală. Oros este de părere că plafonarea preţurilor ar trebui să fie consecinţa înţelegerii între producător, procesator şi comerciant, iar aceștia ar trebui „să negocieze marja de adaos sau marja de profit în aşa fel încât toţi să treacă peste această criză”.

Adrian Oros, ministrul agriculturii, îi îndeamnă pe fermieri să încheie contracte pentru irigații

În contextul lipsei precipitațiilor în multe regiuni ale țării și al regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, din ultimele luni, și raportat la situația actuală privind necesitatea creșterii producțiilor agricole, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), aduce la cunoștința tuturor fermierilor că prin infrastructura de îmbunătățiri funciare se poate asigura apă gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020.

MADR, prin ANIF, suportă cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la stațiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare, respectiv costul apei şi costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigaţii, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat, în baza contractelor multianuale/sezoniere, informează un comunicat al ministerului. În acest sens, MADR, prin ANIF și Direcțiile pentru agricole județene, încurajează și sprijină toți fermierii pentru încheierea contractelor sezoniere/multianuale, având ca obiect livrarea apei pentru irigaţii, în vederea asigurării unui nivel corespunzător de umiditate a solului, care să permită sau să stimuleze creșterea productivității agricole.

Din datele prezentate de ANIF rezultă că suprafața totală pregătită pentru contractare și aplicare a irigațiilor este de 1.045.183 ha, fiind deservite de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 1.800 km de canale. ANIF a încheiat, până în prezent, 747 contracte, din care 620 multianuale și 127 sezoniere, pentru o suprafață totală de 830.242 ha.

MADR precizează că, pe fondul măsurilor luate pentru a preîntâmpina răspândirea Coronavirusului (Covid – 19), în această perioadă, contractele se vor transmite în format electronic, la adresele de e-mail comunicate pe site-urile Filialelor Teritoriale și a unității centrale a ANIF: https://www.anif.ro/

În cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/ fax, aceștia se pot adresa Filialelor Teritoriale ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în vederea programării pentru semnarea contractelor. Modelul de Contract multianual/sezonier pentru asigurarea nivelului optim al apei de irigații la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare este pus la dispoziția fermierilor prin afișare pe site-ul MADR și pe site-ul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Având în vedere că prin fondurile asigurate de la bugetul de stat se susține costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigaţii și costul apei, Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, îndeamnă toți actorii implicați la un comportament responsabil și invită fermierii la încheierea contractelor și la solicitarea apei pentru irigații!

FermierinRomania @ Instagram