Europarlamentarul Siegfried Mureșan cere ca Pactul ecologic să nu influențeze programele finanțate din fonduri europene

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa asupra Pactului ecologic european, prezentat de către Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în dezbaterea plenară din decembrie. Eurodeputații sprijină Pactul ecologic european, însă îi subliniază provocările, inclusiv asigurarea unei tranziții echitabile și necesitatea unor obiective intermediare mai ambițioase, informează comunicatul emis de Parlamentul European.

Agricultura, comerțul și guvernanța economică, precum și alte domenii politice, trebuie acum privite și analizate în contextul Pactului ecologic”, a declarat Pascal Canfin, președintele Comisiei pentru mediu.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a solicitat Comisiei garantarea resurselor suficiente pentru atenuarea efectelor tranziției. „Nu ar trebui să afecteze politicile existente – nici coeziunea, nici agricultura, nici cercetarea, nici inovarea. Este o prioritate suplimentară și ar trebui finanțată separat”, a arătat Siegfried Mureșan, potrivit informării publice a Parlamentului European.

Comisia Europeană a prezentat o propunere privind modul de finanțare a Pactului ecologic european, proiectat să atragă investiții publice și private de cel puțin 1.000 de miliarde de euro în următorul deceniu. Aproximativ jumătate din bani ar trebui să provină de la bugetul UE prin diferite programe care contribuie la proiectele climatice și de mediu, de exemplu prin fonduri agricole, Fondul de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Orizont Europe, LIFE.

Parlamentul European dorește ca viitorul act legislativ privind clima să fie mai ambițios în ceea ce privește obiectivul UE de reducere a emisiilor până în 2030 (55% până în 2030) și vizează o țintă intermediară pentru 2040, pentru a se asigura că Uniunea este pe drumul cel bun în vederea atingerii neutralității climatice în 2050. Transformarea UE într-o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050 va necesita investiții masive în tehnologii de energie curată. Numai atingerea unui obiectiv intermediar de reducere a gazelor cu efect de seră cu 40% până în 2030 ar necesita investiții suplimentare anuale de 260 de miliarde de euro, conform estimărilor Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram