Evoluții ale producției agricole mondiale

Raportul lunar publicat joi de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) nu a adus mari surprize, opinează observatorii de la agritel.com. Câteva cifre ridică semne de întrebare asupra producției de grâu a Rusiei, pentru care estimările USDA rămân neschimbate, la 72,5 milioane tone, deși Ministerul Agriculturii rus anunțase o producție efectivă ce depășește deja 76 milioane tone. Agritel.com consideră, de asemenea, că producția de orz a Rusiei este încă subestimată de USDA la 20 de milioane de tone, în acest an.

Producția globală de semințe oleaginoase în anul comercial 2019/2020 este prevăzută la 574,8 milioane tone de USDA, în scădere cu 4,6 milioane tone față de estimările din septembrie, ca urmare a unei producții mai slabe de soia, floarea-soarelui și rapiță.

Producția de soia este proiectată la 339 milioane tone, cel mai mic nivel din ultimii patru ani, în special, pe seama reducerii prognozelor pentru producția de soia din SUA.

Pentru semințele de floarea-soarelui, producția globală este prognozade USDA la 51,4 milioane tone, în scădere cu 1,2 milioane tone față de estimările din luna septembrie, reflectând o recoltă mai redusă în Ucraina, până la 14,5 milioane tone, și în Uniunea Europeană, până la 9,8 milioane tone.

Producția de rapiță a fost redusă cu aproape un milion de tone, la 68,6 milioane tone, ca răspuns la reducerile semnalate din Canada, Australia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Prognoza pentru producția mondială de grâu rămâne aproape neschimbată față de estimările din luna septembrie, la 765 milioane tone în opinia USDA, care consideră că reducerea semnalată în Australia a fost compensată de creșterile din Uniunea Europeană.

Câteva evoluții ale producțiilor agricole semnalate în raportul publicat ieri de USDA:

Ucraina, scădere a producției de floarea soarelui

Producția de floarea soarelui din Ucraina pentru 2019/2020 este prognozată la 14,5 milioane tone, în scădere cu 6% față de estimările din luna septembrie și cu 3% față de anul trecut. Randamentul este estimat la 2,34 tone la hectar, în scădere cu 6% față de luna trecută. Rapoartele recente ale Ministerului Agriculturii ucrainean confirmă scăderea randamentului. Suprafața totală este estimată la 6,2 milioane hectare, nemodificată față de ultima lună și în scădere cu 5% față de anul trecut.

Australia, randamente mai mici la producția de grâu

Producția de grâu a Australiei pentru 2019/2020 este prognozată la 18 milioane tone, cu o tonă în scădere față de estimările de luna trecută și cu 700.000 tone mai puțin decât anul trecut. Zona recoltată este de 10,7 milioane hectare, cu 0,5 milioane hectare peste suprafața recoltată anul trecut. Randamentul este prognozat la 1,68 tone la hectar, cu 17% sub media ultimilor cinci ani.

Rusia, producție de porumb mai mare

Cu un randament mai mare decât cel anticipat în luna septembrie, producția de porumb a Rusiei este estimată la 13,5 milioane tone pentru anul 2019/2020, cu 18% peste cea de anul trecut. Randamentul este estimat la 5,51 tone, în creștere față de luna trecută cu 4% și cu 15% peste cel realizat anul trecut, pe baza rapoartelor Ministerului Agriculturii rus. Suprafața totală este estimată la 2,45 milioane hectare, cu 3% mai mare decât cea din 2018. Datele Ministerului Agriculturii din Rusia indică faptul că la începutul lunii octombrie se recoltase 34% din suprafață. USDA precizează că producțiile preliminare de porumb declarate de Ministerul Agriculturii rus sunt, de obicei, mai mari decât cele raportate ulterior de agenția rusă de statistică.

China, producție în scădere la porumb, pe seama reducerii suprafeței plantate

USDA estimează producția de porumb a Chinei la 254 milioane tone în 2019/2020, în scădere cu 1,3% față de anul trecut și cu aproximativ 5 milioane tone sub media ultimilor cinci ani. Declinul producției este atribuit unei scăderi semnificative a suprafeței plantate care pentru acest an este estimată la 41 milioane hectare, sub cea de anul trecut cu 1,1 milioane hectare. Randamentul este estimat la un record, la 6,20 tone la hectar, în creștere cu 1% față de anul trecut și cu 4% față de media ultimilor cinci ani, de 5,98 tone/hectar.

În septembrie, personalul USDA a vizitat principalele regiuni de producție de porumb și de soia din China, provinciile de nord-est ale Liaoning, Jilin și Heilongjiang. Observațiile pe teren au arătat că zona cultivată cu porumb a scăzut semnificativ în favoarea culturilor de soia, către care fermierii chinezi s-au orientat cu precădere în ultimele patru sezoane. De asemenea, specialiștii USDA au relevat faptul că majoritatea regiunilor cultivate cu porumb, din provinciile de nord-est, aveau umiditate adecvată până la abundentă a solului, ceea ce a dus la condiții bune de creștere și, prin urmare, la un randament mai bun. Până la sfârșitul lunii septembrie, porumbul era la maturitate fiziologică și recoltarea era în derulare, potrivit USDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram